Categoria: Formació continuada

El Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha organitzat el Curs d’Actualització de Tractaments Dermatològics per als facultatius d’Atenció Primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant el Curs, s'han tractat les novetats en el diagnòstic i en el tractament de: càncer cutani, psoriasi, urticària, dermatitis atòpica i malalties anogenitals.

La major esperança de vida de les persones ha implicat un augment en la patologia tumoral de la pell. Avui en dia, el 30 % de les consultes a Atenció Primària són per una malaltia cutània.

El Curs d’Actualització de Tractaments Dermatològics pretén que els metges estiguin al dia i que coneguin l’avantguarda dels tractaments que estan en continu avenç científic.

Aquest curs de dermatologia, organitzat a l’Hospital Universitari Son Espases, ha prestat una especial atenció als nous tractaments que permeten tractar el càncer de pell sense necessitat de cirurgia. El càncer cutani és el més freqüent en l’ésser humà. Anualment, es diagnostiquen 140 casos de melanoma a les Illes Balears i 1.600 carcinomes. Segons ha explicat el Dr. Javier del Pozo, hi ha fàrmacs nous que permeten complementar o evitar la cirurgia. L’aplicació de pomades per via tòpica, com ara el diclofenac, l’imiquimod o l’ingenol mebutate, han donat bons resultats i han evitat haver de fer una intervenció quirúrgica al pacient en un 60 % dels casos. Aquestes noves teràpies presenten dues línies d’acció: per una banda, hi ha els tractaments que estimulen el sistema immunològic contra les cèl·lules cancerígenes, i de l’altra, els tractaments que actuen directament sobre les cèl·lules cancerígenes. A més, la teràpia fotodinàmica, que empra un tipus de llum i unes cremes especials anomenades fotosensibilitzants, permet tractar de manera selectiva les zones malignes i eliminar les cèl·lules canceroses.

És important recordar que el millor dels tractaments comença per l’autoprotecció i la prevenció: evitar l’exposició solar, utilitzar fotoprotectors i usar roba adequada adaptada a cada activitat, així com consultar el dermatòleg si apareixen protuberàncies o ulceracions persistents a la pell.

El curs ha comptat amb més de 140 assistents (facultatius, residents d’Atenció Primària i de dermatologia de les Illes, així com infermers i auxiliars implicats en l’assistència a pacients dermatològics). També han seguit el curs per videoconferència els professionals de l’illa de Menorca. Tots s’han pogut assabentar, a més, de les darreres novetats en el diagnòstic i en el tractament de la psoriasi, de la urticària, de la dermatitis atòpica i de les malalties anogenitals.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 28/02/2014]