Categoria: Formació continuada

L'Institut Balear de Salut Mental de la Infància i l'Adolescència de l’Hospital Universitari Son Espases ha organitzat una jornada sobre el TDAH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Institut Balear de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) de l’Hospital Universitari Son Espases ha organitzat una jornada amb l’objectiu de fomentar la detecció precoç del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH). 

La jornada dedicada al Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat, organitzada pels professionals de l’Institut Balear de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) de l’Hospital Universitari Son Espases, va estar adreçada als professionals sanitaris d’Atenció Primària, als metges i als psicòlegs en formació, així com als pares i familiars dels pacients amb TDAH. 

En el tractament del TDAH és fonamental la detecció precoç del trastorn; per aquest motiu, els professionals experts en salut mental infantojuvenil de l’Hospital Universitari Son Espases han impulsat un treball de conscienciació i de formació per a pediatres, metges de família, professors i orientadors escolars perquè es coneguin els símptomes del TDAH, com s’ha de detectar, i com s’ha de diferenciar d’altres problemes que s’hi assemblen (ansietat, problemes del comportament i de les emocions, problemes neurològics, etc.)

A Europa, la prevalença del TDAH oscil·la entre el 3 % i el 5 %. La prevalença de casos a les Illes Balears se situa en el 4,7 %, d’entre els quals el 2,3 % correspon als més greus. 

Per a la detecció i el diagnòstic del TDAH és necessari seguir treballant per ampliar i millorar els sistemes de detecció en la línia que es marca en aquesta jornada, la qual cosa implica comptar amb la col·laboració dels pares, dels centres escolars i dels professionals sanitaris d’Atenció Primària. 

Des de la implantació del nou sistema de detecció, el Circuit de derivació de casos amb sospita de TDAH, que implica actuacions proactives en els centres de salut i en els centres escolars, s’ha aconseguit incrementar el nombre de diagnòstics. Així, en el curs 2012-2013, es detectaren 400 nous casos de TDAH, mentre que en el curs actual aquesta xifra ja s’ha superat. 

L’edat de detecció del Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat se situa entre els 6 i els 8 anys. El símptoma present en tots els casos és el dèficit d’atenció, que pot anar acompanyat d’hiperactivitat i també d’impulsivitat, juntament amb dificultats en l’autocontrol i amb problemes en la regulació emocional. El tractament, no només és farmacològic, també requereix psicoeducació dels pares, tractament psicològic i tractament pedagògic en l’àmbit escolar. 

La jornada, a més de les sessions generals, també va incloure seminaris pràctics sobre estratègies per ajudar els pares sobre el millor tractament de la malaltia i sobre la seva actuació amb els pacients amb TDAH. Entre d’altres aspectes, es va abordar la psicoeducació dels infants amb dèficit d’atenció, els problemes amb l’alimentació i la manca de gana que poden provocar alguns medicaments específics per al TDAH, i els trastorns del son que es poden produir a causa de la hiperactivitat o del tractament. 

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 16/04/2014]