Categoria: Formació continuada

L’Hospital de Manacor acull unes jornades sobre la fractura del maluc en pacients ancians

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Dr. Isidre Marimon, traumatòleg i responsable del Programa Fractura Geriàtrica de l’Hospital de Manacor, explica que “la fractura del maluc en els pacients ancians requereix una atenció especial, i millorar aquesta atenció implica una recuperació ràpida, menys complicacions i una probabilitat més alta de recuperar l’estat previ a la fractura".

Es preveu que en el transcurs de la primera jornada, les cures d’infermeria centraran les intervencions en la recepció i el tracte dels pacients a Urgències i a l’Àrea Quirúrgica, el tractament mèdic de l’osteoporosi, la importància de la relació amb l’Atenció Primària, la prevenció de segones fractures i la rehabilitació domiciliària.

En la segona jornada hi intervendran metges del Servei de Traumatologia i també hi participaran rehabilitadors. Les ponències se centraran en les complicacions dels tractaments quirúrgics, en les noves tendències d’aquests, en el tracte dels pacients amb tractament d’antiagregació i anticoagulació i en la prevenció de futures fractures.

Cal recordar que el Programa Fractura Geriàtrica es va implantar a l’Hospital de Manacor l’any 2010 —fou pioner a les Illes Balears— i que d’aleshores ençà ha aconseguit reduir la durada de l’estada hospitalària, que és de menys de quatre dies, i l’índex de reingressos, tot això sense que hagi augmentat la mortalitat.

La fractura del maluc en els pacients ancians és una patologia molt freqüent, però fins i tot es preveu que la incidència augmentarà de manera exponencial en els anys vinents a causa de l’envelliment de la població. A més, la taxa de mortalitat no és menyspreable i la morbilitat és molt important, ja que aproximadament tres de cada quatre pacients que pateixen una fractura d’aquest tipus no recupera la capacitat funcional prèvia, atès que afecta pacients fràgils (edat avançada, gran incidència de comorbiditats, alteracions cognitives, desnutrició, alt grau de dependència, etc.)

En el Programa Fractura Geriàtrica, que promou una visió multidisciplinària de les fractures de maluc en els pacients ancians, hi treballa un equip format per cirurgians ortopèdics —que s’encarreguen del tractament quirúrgic i del tractament mèdic de l’osteoporosi—, anestesiòlegs, metges internistes —que es fan càrrec del tractament de les comorbiditats dels pacients i del seguiment postoperatori—, fisioterapeutes —encarregats no només de la rehabilitació intrahospitàlaria, sinó de la prevenció de noves caigudes—, dietistes-nutricionistes i infermers que tenen cura dels pacients mentre estan ingressats.

El Dr. Isidre Marimon comenta que aquesta visió multidisciplinària es basa en la intervenció quirúrgica precoç, en les estades reduïdes i en la prevenció de segones fractures per mitjà del tractament mèdic de l’osteoporosi i d’un protocol de rehabilitació domiciliària.

[Font: Hospital de Manacor. 16/05/2014]