Categoria: Formació continuada

L’Hospital Universitari Son Espases ha organitzat una jornada de cribratge per a la detecció del melanoma o càncer de pell

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Euromelanoma 2014 és una campanya de caràcter europeu per informar i conscienciar la població sobre la importància del problema que suposa el càncer de pell, així com per habilitar diverses estratègies per evitar el desenvolupament de la malaltia. El Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Son Espases participa activament en aquesta iniciativa amb la celebració de la Jornada de cribratge (screening) per a la detecció del melanoma o càncer de pell.

El melanoma és una proliferació maligna dels melanòcits que es desenvolupa, majoritàriament, a la pell. El risc que té una persona de desenvolupar un melanoma depèn de la pigmentació de la pell, com més clara de color sigui, més risc hi ha. La incidència del melanoma està augmentat a tot el món. A Espanya, les Illes Balears són una de les comunitats més afectades per aquest augment a causa de l’elevat nivell d’irradiació solar que tenim i dels hàbits de recreació de la població.

Dins la prevenció, els dermatòlegs recomanen mesures de fotoprotecció i de diagnòstic precoç.

Les principals mesures de fotoprotecció són: evitar els efectes nocius de l’exposició solar; extremar la protecció dels infants usant un protector solar amb un factor superior a 30, i evitar l'exposició solar durant les hores centrals del dia, concretament entre les 12 i les 16 hores. A més, es recomana l'ús de gorres, samarretes i ulleres de sol i l’aplicació de protector solar cada dues hores. També cal deixar que la pell s'acostumi al sol de forma progressiva.

Amb relació al diagnòstic precoç, és important l’autoexploració pel pacient o per un familiar per a la identificació de melanomes; així com les revisions periòdiques dels pacients d’alt risc, que són els que tenen antecedents de càncer; dels pacients que tenen la pell molt clara perquè es crema fàcilment; dels pacients amb més de 50 lunars, o dels pacients immunodeprimits.

El Servei de Dermatologia de Son Espases atén més de 50 casos nous de melanoma anuals, els quals s’estudien en un Comitè Multidisciplinari d’Oncologia i Melanoma que està integrat per dermatòlegs, oncòlegs, anatomopatòlegs, cirurgians plàstics i generals, metges de medicina nuclear i radioterapeutes. En aquest Comitè es discuteixen, setmanalment, els casos de melanoma que s’han diagnosticat i els tractaments més convenients que s’han de seguir.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 15/05/2014]

Calendari de formació

Juliol   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31