Categoria: Formació continuada

Més de 200 professionals participen a la Jornada de càncer de còlon i recte a l’Hospital de Manacor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Més de 200 professionals sanitaris de les illes han assistit a la Jornada interhospitalària dedicada exclusivament al càncer de còlon i recte, que s'ha realitzat aquest dimarts, 27 de maig de 2014. Aquesta jornada ha estat organitzada pel Servei d'Oncologia i Hematologia de l'Hospital de Manacor i ha comptat amb la presència del director assistencial del Servei de Salut, José Luís Gallego.

En el saló d'actes de l’Hospital, el Dr. Hernan Gioseffi, cap del servei, ha presentat la jornada destacant la importància d'aquest tipus d'esdeveniments que tenen com a principal objectiu reunir els professionals dels diferents hospitals per unificar esforços i intercanviar experiències.

La jornada interhospitalària s'ha dividit en dos blocs. El primer ha tractat sobre epidemiologia a Balears, amb la participació de la responsable del registre de tumors, Maria Ramos, que ha explicat l'esforç que comporta saber registrar i saber com i quants malalts es produeixen. Respecte a les xifres que es manegen actualment, l'encarregada del registre de tumors de les Illes Balears ha explicat les dades actualitzades i els números reals que s'han obtingut a la nostra comunitat. En aquest sentit, quan s'analitzen de forma conjunta els càncers de còlon i recte d'ambdós sexes, cal dir que ocuparien el primer lloc en termes d'incidència, ja que hi ha gairebé uns 600 casos nous per any, amb taxes ajustades de 40 casos nous per cada 100.000 habitants en homes i uns 35 casos nous per cada 100.000 habitants en dones.

Actualment, el càncer de còlon i recte constitueixen en l'àmbit estatal el tipus de càncer més freqüent entre la població, la qual cosa suposa la segona causa de mortalitat a Balears, amb 200 defuncions a l'any, per darrere del càncer de pulmó. Concretament a Manacor s'han diagnosticat uns 60 casos durant l'any 2013. Posteriorment, el Dr. José Reyes, coordinador del Servei de Digestiu de l'Hospital d'Inca, ha parlat de la prevenció i screening d'aquesta malaltia, ja que és una malaltia que es pot prevenir. 

Abans d’acabar la primera part de la jornada, el director assistencial del Servei de Salut, José Luis Gallego, ha destacat la gran afluència de professionals que ha assistit a aquesta jornada, organitzada pel Servei d'Oncologia de l'Hospital de Manacor. També s'ha referit a la importància de la prevenció en aquest tipus de patologies i la necessitat d'interactuar entre els diferents hospitals de les illes, a més dels esforços que s'estan realitzant des del Servei de Salut. Finalment, ha anunciat que enguany es posarà en marxa el programa de screening del càncer de còlon i recte a la nostra comunitat, de manera paulatina a totes les illes.

Durant aquesta part s'han realitzat ponències sobre la malaltia en estadi precoç, i dels aspectes diagnòstics de la malaltia, tant radiològics com endoscòpics, seguint els tractaments quirúrgics convencionals i mínimament invasius, radioterapèutics i quimioterapèutics. S'ha abordat la malaltia metastàsica i els grans avanços mèdics i biològics, els avanços tècnics quirúrgics, tant en la patologia metastàsica hepàtica, com pulmonar i carcinomatosis peritoneal. Finalment, s'ha tractat sobre el pacient amb finalitat terapèutica pal·liativa i la visió objectiva psicooncològica, per tal de saber fins on hem d'arribar en determinats casos.

El Dr. Hernan Gioseffi ha explicat que aquest esdeveniment ha estat reconegut per les societats nacionals i n'ha destacat el següent: "posen a la nostra comunitat en una posició de reconeixement, en què merescudament hem d'estar. Així mateix, el nostre col·legi de metges i l'acadèmia compta amb l'aval d'aquesta jornada".

El responsable del servei també s'ha referit a la necessitat de conscienciació de la població i la seva educació respecte a la malaltia. Així, ha destacat que cal saber parlar de càncer, ja que es pot donar en molts d'òrgans, on es comportarà de diferent manera, i a més cada tumor té la seva biologia i forma de comportar-se dins l'entorn biopsicosocial. En aquest sentit, ha destacat la importància de la psicooncòloga de l’Hospital que treballa al costat de l’oncòleg, treballant aquests aspectes tan importants que la malaltia genera, des d'aprendre a viure i cuidar-se, fins ajudar-los en la convalescència i mort. S'ha d'educar la població sobre els conceptes de tenir una vida saludable i sobre l'educació sanitària per entendre què és la prevenció. La prevenció és l'eina més econòmica i fàcil per intentar curar el càncer, almenys els càncers que es poden prevenir.

En aquests moments el Servei d'Oncologia i Hematologia compta amb un equip format per quatre oncòlegs mèdics, distribuïts en subespecialitats: dos hematòlegs que es dediquen a totes les malalties hematològiques i oncohematològiques i una psicooncòloga de l’Associació APROP. A més, a l'hospital de dia oncològic s'ofereix una cartera farmacològica molt àmplia, com ara tractaments quimioterapèutics, i també nombrosos tractaments biològics, que de vegades s'associen als quimioterapèutics, vacunes i medicaments personalitzats per a determinats tipus de tumors.

[Font: Hospital de Manacor. 28/05/2014]