Categoria: Formació continuada

120 persones participen en la I Jornada de Diabetis de l'Àrea de Salut de Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Per mitjà de xerrades i tallers s’han donat pautes als pacients per millorar en qualitat de vida i reduir riscs associats a la malaltia crònica. La sessió va tenir lloc, el passat dia 17, a la sala multifuncional des Mercadal i va aplegar pacients, familiars i també estudiants.

En el marc de les accions d’educació i promoció la salut de l’Àrea de Salut de Menorca, es va celebrar la I Jornada de Diabetis per a pacients, familiars i cuidadors a la sala multifuncional des Mercadal. La sessió, organitzada pels impulsors de la Guia BPSO de disminució de les complicacions del peu en les persones diabètiques, va aplegar unes 120 persones —inclosos grups d’estudiants de Nutrició i de tècnic auxiliar en Cures d’Infermeria— interessades en les ponències i tallers que diferents professionals sanitaris han impartit.

L’objectiu d’aquesta jornada era oferir els coneixements necessaris perquè les persones amb diabetis tenguin la màxima informació i coneguin els hàbits que han d’integrar en el seu dia a dia per millorar en qualitat de vida, així com prevenir i reduir els riscs associats a aquesta malaltia crònica, que es caracteritza per l’increment dels nivells de glucosa en la sang i que afecta 425 milions d’adults a tot el món. La diabetis mellitus és actualment la patologia més freqüent en països en desenvolupament; a les Illes Balears, afecta un 6% de la població.

El primer bloc de ponències de la jornada va començar amb una xerrada a càrrec de la nutricionista Cati Bosch sobre la importància de seguir una alimentació saludable ajustada a les necessitats de cada edat i situació, a la vegada que ha donat a conèixer els recursos que els pacients tenen a l’abast per mitjà del portal web EinaSalut, de la Conselleria de Salut. El podòleg Àlex Florit, per la seva part, va xerrar dels diferents mètodes de descàrrega de pressió sobre el peu diabètic neuropàtic, que consisteix en la pèrdua o disminució de la sensibilitat i, per tant, significa una alteració del mecanisme de defensa natural per prevenir les lesions o úlceres.

El cirurgià Hernán Giordano també va participar en el bloc de ponències per tractar sobre la circulació i el peu diabètic, una complicació que, a tot el món, afecta entre el 8 i el 13% dels pacients amb diabetis mellitus, principalment d’entre 45 i 65 anys.

Les amputacions es redueixen més d’un 80% a Menorca

Segons va explicar el doctor Giordano, els pacients amb diabetis tenen un risc relatiu entre 10 i 20 vegades més gran de patir una amputació d’un membre inferior que una persona sense diabetis. En un 85% dels casos, aquest risc més gran està motivat per la presència d'una úlcera o lesió prèvia.

Una de les millores més destacades que hi ha hagut arran de la implantació de la Guia BPSO de disminució de les complicacions del peu en les persones diabètiques ha estat la important reducció de les amputacions en persones amb diabetis a Menorca. Les dades exposades per les infermeres impulsores d’aquesta Guia durant la jornada mostren que, entre els anys 2015 (quan es va implantar aquesta guia) i el 2022, les amputacions es van reduir un 81,5%, atès que passaren de 27 casos anuals a 5. Durant els quatre anys anteriors, entre el 2011 i el 2014, el descens de casos va ser més moderat: es va passar de 52 a 33 amputacions a l’any, la qual cosa representa una reducció del 35%.

La jornada també va comptar amb la participació d’un pacient diabètic que patí una amputació, per conèixer-ne el testimoni i l’experiència de vida, i que ha servit per concloure el primer bloc més teòric. Tot seguit va donar-se pas als tallers pràctics, dirigits per les infermeres de la Guia BPSO. Els assistents, repartits en diferents espais de la sala multifuncional, varen participar de manera rotatòria en les activitats sobre pautes de nutrició a tenir en compte per elaborar els menús diaris; el foment de l’exercici i l’activitat física per controlar la malaltia i per dur una vida saludable en general; la importància de l’exploració del peu en persones diabètiques per detectar qualsevol alteració que pugui ser un senyal d’alerta; i la tècnica a seguir per netejar i fer les cures habituals del peu.

[Font: Conselleria de Salut. 17/11/2023]

[Foto: Conselleria de Salut]

Calendari de formació

Març   2024
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31