Categories: Formació continuada, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

IV Jornada de l’Estratègia de Malalties Neurodegeneratives de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut organitza la IV Jornada de l'Estratègia de Malalties Neurodegeneratives de les Illes Balears. Es durà a terme el dia 15 de desembre a la sala d'actes de l'Hospital Universitari Son Llàtzer.

Les malalties neurodegeneratives són afeccions cròniques del sistema nerviós entre les quals s'inclouen la malaltia d'Alzheimer, la malaltia de Parkinson, la malaltia de Huntington o l'Esclerosi Lateral Amiotròfica, entre altres. En conjunt, són trastorns amb una alta i creixent prevalença o amb alt impacte en salut. Presenten unes característiques comunes: la gran discapacitat i dependència que provoquen, el complex abordatge biopsicosocial que requereixen, la necessitat de coordinació entre els diferents àmbits assistencials, la cooperació entre els recursos socials i sanitaris que participen i els grans costos socials i econòmics que generen.

El Ministeri de Sanitat va impulsar l'Estratègia de Malalties Neurodegeneratives del Sistema Nacional de Salut, la primera versió de la qual es va aprovar en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut de 13 d'abril de 2016. En el seu desenvolupament, es va publicar en 2018 el Document per a l'Abordatge de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica i, en 2019, el Pla Integral d'Alzheimer i altres Demències 2019-2023. Durant els anys 2022-2023 s'ha realitzat l'Avaluació de l'Estratègia de Malalties Neurodegeneratives del SNS per al període 2016-2021.

En la nostra comunitat autònoma, es va publicar l'Estratègia de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica de les Illes Balears 2019-2023, a més, el Servei de Salut de les illes Balears, en 2018, va publicar el Protocol de demència de Recomanacions per a la detecció, procés diagnòstic i la derivació del pacient amb deteriorament cognitiva-conductual. En l'àmbit autonòmic, el Comitè Tècnic de l'Estratègia ha fet un treball de proposta i priorització d'accions a desenvolupar en els pròxims 5 anys.

La Jornada s'emmarca en les activitats de difusió i formació de les Estratègies de salut i comptarà amb una primera part de ponències i una segona part de tallers. S'ha tancat un programa que pretén posar el focus en la situació actual de l'atenció a les persones afectades per malalties neurodegeneratives.

S'iniciarà amb una sessió plenària oberta a tot el públic, en la qual tendrem la participació de la coordinadora de l'estratègia autonòmica que presentarà la situació actual de l'estratègia, tant autonòmica com del Sistema Nacional de Salut. Continuarà amb una taula sobre l'impacte de la malaltia neurodegenerativa en persones joves. Aquesta taula comptarà amb la participació des de diferents enfocaments. En aquesta primera part, també hi haurà una taula rodona sobre el paper dels recursos en comunicació audiovisual per a donar visibilitat a situacions relacionades amb les malalties neurodegeneratives i el seu impacte tant en la persona afectada com en el seu entorn. En aquesta taula, també coneixerem recursos per a la divulgació de recomanacions en salut.

La Jornada es dirigeix principalment als professionals de medicina i infermeria d'atenció primària, d'hospitals i d'atenció sociosanitària; fisioterapeutes, logopedes, treballadors socials, nutricionistes, psicòlegs i terapeutes ocupacionals de les Illes Balears interessats en la formació continuada sobre les malalties neurodegeneratives. També va dirigida a tots els professionals de les administracions en matèria de serveis i prestacions socials que participin en l'atenció a aquests pacients i a les seves famílies i, finalment, a persones interessades o afectades per les malalties neurodegeneratives, especialment a aquelles vinculades a les associacions de pacients i familiars.

Enllaços d'interès

Consulta aquí el programa de la jornada.

Accedeix aquí a la inscripció.

[Font: Conselleria de Salut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]

Calendari de formació

Març   2024
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31