Categoria: Formació continuada

L'Hospital de Manacor organitza un taller sobre la psoriasi i l’artritis psoriàsica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El cap del Servei de Dermatologia, el Dr. Vicenç Rocamora, ha organitzat i impartit un taller específic sobre la psoriasi i l'artritis psoriàsica per donar a conèixer la visió dels dermatòlegs sobre aquesta patologia.

La psoriasi és una malaltia de la pell que causa picor o pegats dolorosos de pell que s'ha engrossit i envermellit amb escames platejades. Sol aparèixer a les espatles, als genolls, al cuir cabellut, a l'esquena, a la cara, als palmells de les mans i a les plantes dels peus, però també es pot presentar en altres parts del cos. A més, algunes persones amb aquesta patologia desenvolupen artritis psoriàsica, que genera dolor, rigidesa i inflor a les articulacions; generalment és lleu, però de vegades pot ser greu i afectar diverses articulacions alhora. Tanmateix, pot ser que aquests problemes i els de la pell no concorrin alhora.

El Dr. Rocamora explica que, actualment, entre el 10 % i el 40 % dels pacients amb psoriasi poden desenvolupar artritis psoriàsica, i ressalta que el 2 % de la població en pateix; en aquests casos, el dermatòleg remet aquests pacients a la consulta del reumatòleg. El cap del Servei de Dermatologia apunta que entre el 10 % i el 15 % poden desenvolupar aquesta patologia alhora, que la pateixen per igual els homes i les dones, i que sol aparèixer entre els 30 i els 40 anys. Es tracta d'una malaltia molt agressiva, que provoca alteracions irreversibles i les causes de la qual es deuen a factors genètics, vasculars o a l'artritis perifèrica, entre d'altres. Actualment es tracta amb fàrmacs biològics molt efectius.

L'artritis psoriàsica es pot manifestar de diferents maneres, com ara l'entesitis (al tendó d'Aquil·les) o la dactilitis (dit en salsitxa), tot i que sempre estan associats a criteris dermatològics en una malaltia reumatològica. El Dr. Rocamora explica que quan un pacient acudeix a la consulta del dermatòleg sempre es fa un cribratge per saber amb més detall les seves afeccions. Apunta que el 70 % dels casos diagnosticats d'artritis psoriàsica han patit artritis prèviament. La finalitat d'un diagnòstic precoç és aconseguir que els pacients siguin tractats abans de dos anys perquè no pateixin destrucció òssia irreversible i aconseguir que la seva qualitat de vida millori.

[Font: Hospital de Manacor. 26/11/2014]