Categoria: Formació continuada

Les associacions AMAREF i ConArtritis han organitzat una jornada sobre artritis a Eivissa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Més de 5.000 persones pateixen artritis reumatoide a les Illes Balears, arribant a 11.000 aquelles que pateixen espondiloartritis, patologies que es refereixen a un conjunt de malalties reumàtiques que engloben, entre les més representatives, l'espondilitis anquilosant o l'artritis psoriàsica. L'artritis reumatoide és una malaltia reumàtica, autoimmune i crònica que provoca inflamació en les articulacions i que afecta majoritàriament la població femenina. Aquestes dades es varen posar de manifest per la Dra. Ana Urruticoechea, reumatòloga del Servei de Reumatologia a l'Hospital Can Misses d'Eivissa, durant la jornada sobre reumatologia que es va celebrar el passat 31 d'octubre i que va ser organitzada per l'Associació de malaties reumàtiques d'Eivissa i Formentera (AMAREF) i l'assocaició ConArtritis.

La prevalença de l'artritis reumatoide a Balears segueix la mateixa tendència que a la resta d'Espanya, afectant al 0,5 % de la població, ha assenyalat la Dra. Ana Urruticoechea, que ha exposat la conferència "Recursos per a persones amb artritis". Això implica que la xifra global de pacients amb artritis reumatoide al nostre país és molt propera a les 250.000 persones, segons l'estudi EPISER, i que cada any apareixen al voltant de 20.000 nous casos, mentre que a l'àrea d'Eivissa i Formentera més de 600 persones pateixen aquesta malaltia.

A la jornada també varen assistir el president d'AMAREF Formentera, Javier Serra; el director de gestió de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Alberto Fernandez, que va inaugurar la jornada; i l'educadora social de l'Associació de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica d'Eivissa, Elena Martínez-Esparza.

La importància de la detecció precoç

Durant aquesta trobada, es va posar de manifest la importància de la detecció precoç d'aquestes malalties i, en general, de totes les patologies reumàtiques. En concret, en el cas de l'espondilitis anquilosant aquesta demora pot situar-se entre els 7 i 9 anys; mentre que en el cas de l'artritis psoriàsica és de 2,5 anys de mitjana. No obstant això, des de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER) es promouen diferents activitats per afavorir un major coneixement d'aquestes malalties i, per tant, un correcte diagnòstic i detecció primerenca.

En el cas de l'artritis reumatoide, es tracta d'una patologia que causa dolor, rigidesa, inflor i pèrdua de la mobilitat articular, i afecta especialment les articulacions més mòbils, com les de les mans i els peus, així com canells, espatlles, colzes, malucs i genolls, com ha assenyalat la Dra. Urruticoechea, la inflamació mantinguda i no controlada pot acabar danyant els ossos, lligaments i tendons que hi ha al voltant de l'articulació, la qual cosa condueix a una deformitat progressiva de les articulacions, la pèrdua de la capacitat per realitzar les tasques de la vida quotidiana i a un deteriorament de la qualitat i de l'expectativa de vida.

En el cas de les espondiloartropaties, no se sap exactament què produeix aquest tipus de malalties, però sí que la genètica juga un paper important en la seva aparició, segons la Dra. Urruticoechea, un dels problemes fonamentals d'aquestes patologies és que afecten fonamentalment a persones joves, debutant els primers símptomes al voltant dels 30 anys, de mitjana.

Tractament i multidisciplinarietat

El fet que aquestes malalties apareguin sobretot en adults joves en plena edat productiva fa que es converteixin en malalties de gran importància a causa del seu alt impacte econòmic i social. L'artritis reumatoide i les espondiloartritris generen cada any una càrrega econòmica molt alta i, en concret, els medicaments. En els costos indirectes, el més important és l'impacte de la invalidesa.

Els tractaments biològics són, sens dubte, molt importants per aquest tipus de malalties, ja que han millorat enormement la qualitat de vida dels pacients, evitant en moltes ocasions les seqüeles i discapacitats, segons ha considerat la doctora. La tasca de l'hospital de dia en els tractaments reumàtics és molt important, així com l'existència d'una infermera de Reumatologia a temps complet.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 12/11/2014]

Calendari de formació