Categoria: Formació continuada

El CIBER obre un debat per avançar en la igualtat en salut amb la incorporació de la perspectiva de gènere en la recerca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les dones a Espanya moren un 8% més per malaltia cardiovascular que els homes i tenen el doble de risc de morir per infart, segons les estadístiques. A més, es calcula que més del 25% de les dones experimentaran un episodi de depressió major al llarg de la seva vida, una xifra que supera significativament a la dels homes (12%). També sabem que, després de la vacunació per COVID-19, més del 70% de les dones diuen haver presentat canvis en la seva menstruació.

Aquests només són alguns dels exemples en què la salut de la dona es veu afectada per la infrarepresentació, l'infradiagnòstic i les desigualtats de gènere en la recerca biomèdica.

Tots aquests i altres temes es varen tractar en la taula del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) sota el títol "#Mujeres: diferenciarnos en investigación para igualarnos en salud”, que s'ha centrat a reivindicar una recerca biomèdica amb perspectiva de gènere que promogui l'equitat en la salut de la dona.

La trobada va celebrar-se en el context del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, celebrat el passat dijous 8 de febrer.

Cap a una ciència més inclusiva i equitativa 

Les investigadores que van participar en la taula de debat varen destacar la importància d'incorporar la perspectiva de gènere en la recerca per promoure la igualtat en salut.

Per abordar aquesta problemàtica, és crucial promoure la sensibilitat de gènere en totes les etapes del procés d'investigació, cosa que implica incloure ambdós sexes en els estudis, analitzar les dades per gènere i considerar les diferències de gènere en la interpretació dels resultats.

Per a més informació, consulta aquí la Nota de premsa del CIBER-ISCIII.

[Font: CIBER-ISCIII. 09/02/2024]

[Foto: ISCIII]