Categoria: Formació continuada

I Jornada conjunta de les Estratègies de Salut Cardiovascular i Ictus de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut organitza la I Jornada Conjunta de les Estratègies de Salut Cardiovascular i Ictus de les Illes Balears, que se celebrarà el dia 8 de març de 2024 a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Son Espases.

Les malalties cardiovasculars i cerebrovasculars són la primera causa de mort a Espanya. Això és així, entre altres coses, per l’alta prevalença i l’elevada taxa de mortalitat d’aquestes. A més, són patologies amb molta morbiditat i seqüeles, que condicionen altes taxes de cronicitat i discapacitat, cosa que minva la qualitat de vida dels pacients i que suposa un alt cost i sobrecàrrega per als sistemes sanitaris.

No obstant això, aquesta mortalitat ha descendit els darrers anys a conseqüència de la millora en l’abordatge i, especialment, de l’impuls a la prevenció i el control dels factors de risc vascular (hipertensió, diabetis, hàbit tabàquic, obesitat, sedentarisme, dislipèmia, etc.). Aquests factors de risc, que són comuns per a les patologies cardiovasculars i l’ictus, són modificables amb l’adopció d’hàbits de vida saludables i, per tant, es disposa d’una finestra d’oportunitat per reduir el risc vascular i evitar l’aparició d’aquestes malalties mitjançant la prevenció i la promoció de la salut, que constitueixen punts clau en l’abordatge de totes dues patologies.

D’altra banda, hi ha una sèrie de patologies cardíaques que estan estretament relacionades amb la presentació d’episodis d’ictus, com ara les arrítmies i, en concret, la fibril·lació auricular, la qual és una entitat d’alta prevalença, relacionada amb l’edat i infradiagnosticada, el diagnòstic precoç de la qual pot evitar l’aparició d’ictus.

Totes dues estratègies treballen per aconseguir un abordatge que, a més de disminuir l’impacte d’aquestes malalties en els pacients, s’encarregui d’evitar-ne l’aparició. En aquest sentit, és necessari adoptar una perspectiva integral de l’atenció, centrada en la persona, que consideri tots els factors implicats en la salut cardiocerebrovascular: des dels determinants socials, en particular el gènere, fins a l’educació de la salut dels pacients i la capacitació del personal sanitari, passant per la necessitat de millorar el diagnòstic precoç i la importància de la prevenció i la rehabilitació.

A la comunitat autònoma de les Illes Balears es van constituir el Comitè Tècnic de l’Estratègia d’Ictus (l’any 2010) i el de l’Estratègia de Salut Cardiovascular (l’any 2022). Aquests comitès estan formats per un grup multidisciplinari amb experts de totes les àrees implicades.

La Jornada s’emmarca en les activitats de difusió i formació de les estratègies en salut i s’ha dissenyat cercant els espais comuns entre les dues estratègies, com són la prevenció i la promoció i les patologies cardíaques relacionades amb l’ictus. És una jornada eminentment tècnica que comptarà amb una sèrie de ponències sobre tots aquests temes. Després de cada ponència s’obrirà un torn de preguntes i debat entre els assistents.

La Jornada es dirigeix principalment als professionals de les especialitats implicades en totes dues estratègies d’atenció primària i hospitalària (cardiologia, neurologia, geriatria, atenció primària, infermeria, treball social, teràpia ocupacional, psicologia, etc.) i a altres professionals que puguin estar interessats en la formació continuada sobre les malalties cardiovasculars i cerebrovasculars, així com a pacients i cuidadors.

Enllaços d'interès

[Font: Conselleria de Salut]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Infermera col·loca els electròdes per a realitzar una prova d'esforç / CC BY-NC-ND 2.0]