Categoria: Formació continuada

La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca va organitzar la IV Jornada de Tabaquisme

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Comissió Tècnica de Formació i Assessorament en Tabaquisme d’Atenció Primària de Mallorca va organitzar la IV Jornada de Tabaquisme, que va tenir lloc el passat divendres, dia 9 de febrer, a l’espai TIRME, a Son Reus (Palma).

Durant la jornada varen analitzar-se qüestions com el camí cap a una nova llei de control del tabaquisme, els programes de prevenció i tractament del consum, les noves maneres de fumar o l’actualització del tractament farmacològic del tabaquisme.

La Jornada va ser inaugurada pel director general del Servei de Salut, Javier Ureña, que va estar acompanyat pel gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Carlos Raduán, i la subdirectora d’infermeria de la Gerència i membre de la Comissió, Elena García Salom. També hi va assistir el president del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, Francisco Pascual Pastor.

L’esborrany de la nova llei per prevenir el tabaquisme preveu propostes com ara augmentar els espais sense fum, apujar els imposts al tabac i regular les noves maneres de fumar, com ara vaporejar. Per una altra banda, un dels objectius establerts per l’Organització Mundial de la Salut és reduir un 30% el consum de tabac per a l’any 2025 en relació al consum de 2010, atès que assegura que cada any moren més vuit milions de persones arreu del món com a conseqüència del tabaquisme. Un altre dels objectius establerts és regular els espais sense fum, ja que que l’evidència científica demostra que reduir l’exposició al fum ambiental del tabac suposa una millora dels indicadors de salut de la població.

Cal recordar que, en l’àmbit de l’atenció primària de Mallorca, des de 2005 es duen a terme múltiples activitats comunitàries, de prevenció i de tractament del tabaquisme, dirigides a orientar i assessorar les persones que volen deixar de fumar: taules informatives, tallers d’informació als centres de salut i a les escoles i jornades de sensibilització, entre d’altres. Per altra banda, la intervenció grupal per deixar de fumar és una de les eines que l’atenció primària ofereix als seus usuaris: de 2016 a 2022 s’han duit a terme sessions grupals per a un total de 151 grups, cosa que ha permès que 751 persones hagin deixat de fumar, és a dir, el 70% de les que han completat el programa de sessions.

[Font: Conselleria de Salut. 09/02/2024]

[Foto: Conselleria de Salut]