Categoria: Formació continuada

Isabel Llinàs ha participat en la Jornada sobre Mutilació Genital Femenina

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La directora de l'Institut Balear de la Dona (IBD), Isabel Llinàs, ha inaugurat la Jornada sobre Mutilació Genital Femenina, organitzada per l'IBD amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero en aquesta agressió a les dones, i adreçada als professionals que poden detectar o preveure aquest tipus de pràctiques i també a la població en general. En la sessió de treball i debat, també hi ha participat la directora de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM), Maria Garrido.

La jornada, sota el lema "Quan els homes són oprimits, és una tragèdia. Quan les dones són oprimides, és tradició", s'ha desenvolupat com un espai de sensibilització i trobada de professionals amb l'objectiu de donar a conèixer la mutilació genital femenina, a més d'exposar la situació d'aquesta pràctica a les Illes Balears, als diferents àmbits d'atenció o detecció. Hi han pres part treballadors del món social, sanitari, educatiu, judicial i altres professionals interessats o susceptibles d'entrar en contacte amb persones afectades o vulnerables.

En la seva intervenció, la directora de l'IBD, Isabel Llinàs, ha destacat la importància de desenvolupar els aspectes relacionats amb la mutilació genital femenina que recull el Protocol comú per a l'actuació sanitària, aprovat pel Govern estatal el passat 13 de gener i destinat a l'eliminació de totes les formes de violència contra les dones. Llinàs ha remarcat la importància de fomentar accions contra la mutilació genital femenina, així com la implicació dels professionals en la lluita contra la violència cap a les dones. A més, ha afegit que jornades com aquesta permeten dur a terme un triple objectiu: d'una banda, crear un punt d'informació actualitzada per conscienciar la societat del fet traumàtic que suposa aquesta agressió, que genera seqüeles físiques i emocionals de per vida a les víctimes; d'altra banda, incidir en la formació per als professionals de diferents àmbits de la societat; i, en darrer lloc, establir un espai de debat comú entre els diferents agents per millorar la coordinació i el treball en xarxa.

En l'acte de clausura, que ha comptat amb més de cent assitents, Llinàs ha estat acompanyada de la directora de l'ODDM, Maria Garrido, qui ha destacat que tot i que hi ha molta feina per fer, existeixen els mitjans i la implicació per treballar en l'eradicació d'aquesta pràctica "salvatge i atroç". Segons Garrido, és indispensable incidir en l'educació tant dels menors com dels adults –especialment de les dones– perquè prenguin consciència que no existeix cap obligació –ni civil ni religiosa– de sotmetre's a aquesta agressió; i que també assimilin que l'ablació té conseqüències negatives no només a nivell físic, sinó també emocional i personal.

Aquesta Jornada sobre Mutilació Genital Femenina ha comptat també amb la conferència, "Diagnòstic de l'MGF: crònica d'una realitat", a càrrec de Carmen Vallés, comare de l'organització Metges del Món. Posteriorment, s'ha fet una taula rodona sobre els aspectes legals de la mutilació genital femenina, amb la participació de l'advocada Francisca Mas; el tinent fiscal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, Ladislao Roig, i la fiscal de violència de gènere, Raquel Solano.

També s'han tractat els aspectes sociosanitaris de la mutilació genital femenina en una altra taula rodona, amb les aportacions de la mediadora intercultural sanitària del Servei de Salut, Aina Mascaró, la doctora de l'Associació de Dones de les Illes Balears, Jimena Jiménez, l'antropòloga i tècnica de salut pública, Aina Mangas, i la comare de Metges del Món, Marian García.

Cinefòrum

La jornada ha finalitzat amb la projecció del documental Bref, realitzat per Metges del Món, amb els testimonis de persones africanes residents a Espanya sobre mutilació genital femenina. Carmen Sánchez Contador, diplomada en salut pública i gènere, i integrant de l'Associació de Dones de les Illes Balears per a la Salut (ADIBS), ha presentat la projecció. Finalment, l'antropòloga i tècnica de salut pública, Aina Mangas, ha participat en aquesta jornada amb una xerrada sobre "La mutilació genital femenina, una mirada antropològica", que posteriorment ha donat pas a un debat.

[Font: Conselleria de Família i Serveis Socials. 06/02/2015]