Categoria: Formació continuada

Son Espases ha organitzat la III Jornada d'Innovació i Cures centrades en la persona

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Jornada ha estat organitzada per l'Àrea de Formació, Investigació i Projectes de Son Espases i l'objectiu és mostrar i donar visibilitat als projectes desenvolupats pels professionals d'infermeria durant el darrer any a l'hospital de referència i que impliquen innovació o implantació de noves tecnologies, humanització de les cures o millores en la seguretat clínica dels pacients. La Jornada d'Innovació i Cures centrades en la persona es consolida a l'Hospital Universitari Son Espases per donar a conèixer els projectes i l'especial dedicació dels professionals d'infermeria per optimitzar l'atenció dels pacients, els avenços en l'adaptació a les noves competències, l'assoliment de nous reptes i la capacitat de millora en la seguretat del pacient.

Entre altres activitats, es destaca l'estratègia ictus, que compta amb un equip entrenat i compenetrat per donar la resposta més ràpida possible davant un ictus i que, a més, treballa en la inclusió del pacient i dels seus familiars en reunions formatives setmanals en el Servei de Neurologia de l'hospital, en les quals s'aborden les necessitats i atencions que aquests pacients requeriran en el futur. Una altra activitat que destaca és el Programa Multidisciplinari de la Disfàgia, que s'ha implantat per primera vegada a les Illes Balears i que es desenvolupa a l'Hospital General (adscrit funcionalment a l'Hospital Universitari Son Espases).

Entre els reptes assolits, destaca l'esforç important que es va fer quant a la formació dels professionals i a l'elaboració de protocols per fer front al desafiament que ha suposat la malaltia de l'Ebola. També ha estat un nou repte la implantació de noves tecnologies per al control de l'instrumental quirúrgic, fet que té una repercussió directa en la qualitat dels procediments. Un altre repte que ha aconseguit l'Hospital Universitari Son Espases és la implantació del triatge efectuat per les comares a Urgències d'Obstetrícia i Ginecologia, un instrument que promou la qualitat i la seguretat de la pacient a Urgències. També es presenta com un nou repte assolit el programa de formació en diàlisi, tant per als professionals novells com per a l'infermer tutor.

Pel que fa a projectes d'innovació i seguretat del pacient, a l'Hospital Universitari Son Espases, s'ha avançat considerablement amb la implantació del sistema de traçabilitat en l'administració de la medicació al pacient. Un sistema que ofereix als professionals la possibilitat de dur a terme, de manera assistida, segura i eficient, els processos de prescripció, validació i preparació dels tractaments.

Finalment, es valorarà el treball conjunt dels professionals d'infermeria amb altres estaments per a l'obtenció del nivell 6 de HIMSS Analytics Europe. Una acreditació que reconeix els hospitals amb les millors pràctiques en la implementació de la història clínica digital per a una òptima seguretat del pacient i que, recentment, ha estat reconeguda a l'Hospital Universitari Son Espases.

[Font: Servei e Salut de les Illes Balears. 09/06/2015]

[Foto: IB-Salut]