Categoria: Formació continuada

Les Illes Balears se sumen al Programa de Donació en Asistòlia Controlada

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears ja ha iniciat els tràmits perquè l'Hospital Universitari Son Espases, l'Hospital Can Misses d'Eivissa i l'Hospital Mateu Orfila de Menorca se sumin al Programa de Donació en Asistòlia Controlada, un programa que permetrà augmentar la donació d'òrgans i teixits en aquesta comunitat i que es posarà en marxa en els propers mesos.

L'Hospital Universitari Son Espases ha acollit una jornada de treball dirigida als professionals implicats en la posada en marxa del programa a les Balears, organitzada per la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments i en la qual ha intervingut el doctor Rafael Matesanz, director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), amb una exposició sobre la donació en asistòlia a Espanya.

La jornada de treball de donació en asistòlia controlada ha estat inaugurada per Juli Fuster, director general del Servei de Salut, qui ha destacat l'alta qualificació dels professionals assistencials d'aquesta comunitat en la donació i el trasplantament d'òrgans i teixits.

També hi han intervingut Miguel Agudo, coordinador autonòmic de Trasplantaments de les Illes Balears; Julio Velasco, coordinador de Trasplantaments de l'Hospital Universitari Son Espases; Antón Fernández, coordinador de Trasplantaments de l'Hospital Universitari de La Coruña; Manuel Gómez, cirurgià de l'Hospital Universitari de La Coruña; Lucía Elosegui, coordinadora Territorial de Trasplantaments de Guipúscoa, i Elizabeth Coll, metgessa de l'Organització Nacional de Trasplantaments.

El programa incloïa set ponències per tractar aspectes pràctics de la donació en asistòlia, de les tècniques d'extracció, dels resultats dels trasplantaments i del paper d'infermeria en el procés. També s'han compartit idees i experiències d'altres centres hospitalaris.

La consellera de Salut, Patricia Gómez ha clausurat la sessió de treball agraint la participació de tots els ponents, dels professionals assistents i de totes les persones implicades en la donació i el trasplantament d'òrgans i teixits en aquesta comunitat. "Les Balears sempre han estat una comunitat solidària i compromesa amb la donació i el trasplantament d'òrgans, i això no seria possible sense les famílies dels donants, que amb la seva generositat salven vides i a les quals vull mostrar el meu agraïment més profund," ha expressat.

La consellera ha destacat, a més, la importància d'iniciar la donació en asistòlia a les Illes Balears per augmentar el nombre de donacions en aquesta comunitat, i ha assenyalat que l'any 2015 dels 1.851 donants d'òrgans a Espanya gairebé un 7 % varen ser en asistòlia.

La donació en asistòlia permet l'extracció d'òrgans i teixits en persones mortes per parada cardiorespiratòria. Actualment, a les Illes es fa la donació després de mort encefàlica, que és la més freqüent en el nostre país. En els darrers anys, gràcies al millor control dels factors de risc cardiovascular i als avenços en el maneig dels de pacients amb patologies neuroquirúrgiques agudes, el nombre de donants en mort encefàlica s'ha estancat, no només a les Balears sinó a tot Espanya. Per aquesta raó, l'ONT s'ha vist impulsada a posar en marxa diferents projectes dirigits a obtenir el major nombre possible d'òrgans per als malalts que requereixen un trasplantament.

[Font: Conselleria de Salut. 15/03/2016]

[Fotos: Conselleria de Salut]