Categoria: Formació continuada

La UCI Pediàtrica de Son Espases atén cada any devers 400 infants molt greus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Universitari Son Espases atén cada any uns quatre-cents nens molt greus que requereixen tractaments i cures d'especialització màxima. Els motius principals d'ingrés en la UCI són les infeccions respiratòries graves, els politraumatismes —provocats majoritàriament per accidents—, els ofegaments i les patologies oncològiques.

Son Espases ha acollit del 5 al 7 de maig, el XXXI Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Cures Intensives Pediàtriques (SECIP). Es tracta de la reunió anual més important de la SECIP, en la qual es presenten les darreres novetats diagnòstiques i terapèutiques sobre les cures dels infants crítics.

Enguany hi han assistit devers tres-cents professionals, amb la participació de destacats especialistes d'arreu de l'estat. L'organització d'aquesta reunió multidisciplinària de facultatius i infermers a Son Espases suposa un reconeixement del nivell de les cures intensives de l'hospital de referència de les Illes Balears. També hi participaren els professionals de la UCI Pediàtrica, de la Unitat de Transport Pediàtric Urgent, de Cirurgia Pediàtrica i de Neurologia Infantil de Son Espases.

Durant aquests dies s'han combinat els tallers pràctics amb conferències i taules rodones sobre els darrers avenços en el tractament dels pacients pediàtrics crítics: tallers de simulació sobre l'estabilització i el transport d'infants i nounats crítics, de diagnòstic immediat dels pacients amb l'ús de l'ecografia crítica i de substitució de la funció del ronyó en cas de fallada. S'han abordat problemes diversos, com ara el transport dels infants crítics, el tractament i la prevenció de les infeccions greus, els traumatismes greus, les novetats en reanimació cardiopulmonar o l'ús de la tecnologia per al diagnòstic ràpid dels pacients pediàtrics més greus, sense oblidar altres aspectes com les cures centrades en l'infant i la seva família o els aspectes ètics.

En total s'hi han presentat devers tres-centes comunicacions científiques sobre treballs i estudis fets en el darrer any a les diferents unitats de cures intensives pediàtriques per donar-los a conèixer i fomentar la discussió entre els participants. La difusió de tota aquesta producció científica està encaminada a ajudar els assistents a desenvolupar al màxim les seves capacitats clíniques, a la recerca de la millora contínua en l'atenció dels infants més greus. Totes les ponències i els treballs científics es publicaran a la revista científica de difusió estatal, Revista Española de Pediatría, i en el web de la SECIP per a tothom que vulgui consultar-los.

Durant aquests dies, Palma ha esdevingut el centre científic i formatiu sobre les cures intensives pediàtriques, on han confluït els més grans especialistes en aquesta matèria de l'estat espanyol.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 05/05/2016]

[Foto: IB-Salut]