Categoria: Formació continuada

Cinquanta especialistes es van reunir a Can Misses a la I Jornada Balear de Farmàcia Hospitalària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El divendres horabaixa, 22 de setembre, i el dissabte al matí, 23 de setembre, l’Hospital Can Misses va acollir la I Jornada Balear de Farmàcia Hospitalària, una trobada organitzada pel Servei de Farmàcia del centre, a la qual van assistir uns cinquanta farmacèutics dels hospitals públics de les Illes Balears.

A les 17.30 hores del divendres va tenir lloc l’acte inaugural, en el qual van participar el director assistencial del Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut), Nacho García; el director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de la Conselleria de Salut, Benito Pròsper, i Esperanza Estaún, cap del Servei de Farmàcia de Can Misses.

A continuació es van presentar vuit ponències a la sala d’actes de l’Hospital (edifici D, planta 1) sobre el model de continuïtat de l’atenció farmacèutica a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera: la primera, “Perspectiva històrica”, a càrrec de la Dra. Estaún; a continuació, “Paciente polimedicado”, a càrrec del Dr. Rafael Torres, coordinador farmacèutic d’atenció primària; “Farmacéutico al alta y consultas externas”, a càrrec del Dr. Fernando Becerril; “Centros sociosanitarios”, a càrrec del Dr. Santos Navarro de Lara; “Hospital de Formentera”, presentada per la Dra. Margarita Prats, i “Unidad de Seguridad del Paciente”, a càrrec de la Dra. Ana Samper, tots ells farmacèutics de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. A més, es va presentar “MSD: compromiso con la investigación”, a càrrec del Dr. Joaquín Mateos, director executiu del Departament Mèdic de l’empresa MSD, i, finalment, “Atención farmacéutica del pasado a la conquista del futuro”, a càrrec del Dr. Fernando Marcotegui, especialista en farmàcia hospitalària a Pamplona.

Des de les 9.30 hores fins a les 13.15 hores del dissabte, la Jornada va acollir cinc tallers d’experts, entre els quals cal destacar el taller coordinat per la Dra. Ana Urruticoechea, reumatòloga de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, que va versar sobre immunologia, concretament sobre les malalties inflamatòries reumàtiques, i el del Dr. Gabriel Mercadal, de l’Hospital Mateu Orfila, en què es va parlar també de la tendència en l’atenció centrada en el pacient.

Un altre dels tallers va tractar sobre l’optimització antibiòtica, concretament sobre les novetats terapèutiques en les infeccions produïdes per bacteris grampositius i gramnegatius i l’experiència amb nous antibiòtics, a càrrec de la Dra. Leonor Periáñez, farmacèutica de l’Hospital Universitari Son Espases. Dos dels membres de l’equip PROA de Can Misses, la Dra. Elena Bustamante, metgessa de la UCI, i el Dr. Fernando Becerril, farmacèutic, van analitzar els papers del farmacèutic i del clínic en els equips PROA (grups per a l’optimització dels antibiòtics).

El tercer taller va tractar de la medicina de precisió en Oncologia, amb la presència de la cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Son Espases, Sefa Terrasa, que va tractar sobre els nous fàrmacs associats a un biomarcador en el càncer de pulmó, i el Dr. Jordi Ginés, farmacèutic del Servei de Farmàcia de l’Hospital Son Espases, que va parlar de les teràpies dirigides i la immunoteràpia.

El Dr. Ramón Canet, cap de Medicina Interna de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, i la Dra. Laura Anoz, responsable de les consultes externes del Servei de Farmàcia de Can Misses, van coordinar un taller sobre pacients polimedicats i el VIH. D'altra banda, el Dr. Pere Ventayol, farmacèutic de Son Espases, i el Dr. Andreu Sansó, digestòleg de l’Hospital de Manacor, van completar l’espai dedicat als tallers pràctics parlant de l’atenció sanitària en els casos complexos d’Hepatitis C.

En acabar els tallers, els ponents i els participants van fer una visita al Servei de Farmàcia de l’Hospital Can Misses i la Jornada es va tancar a continuació amb una xerrada de cloenda a càrrec de la Dra. Olga Delgado, del Servei de Farmàcia de Son Espases.

Programa de la Jornada.

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 21/09/2017]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]

Què en diu la premsa
*27/09/2017 Periódico de Ibiza - Acto de bienvenida a la nueva gerente del Área de Salud, Carmen Santos, y despedida a Josep Balanzat.
*24/09/2017 Diario de Ibiza - La medicación segura y apropiada, clave de la Jornada Balear de Farmacia.

Calendari de formació