Categoria: Formació continuada

Experts en cirurgia de l’obesitat es reuneixen a Son Espases per compartir els darrers avenços

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Espases acull aquests dies, del 18 al 20 d'abril, el XX Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat i de les Malalties Metabòliques, en el qual participen més de quatre-cents especialistes, entre cirurgians, endocrinòlegs, infermers i nutricionistes. El Congrés està organitzat pel Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de Son Espases, i això el situa com un dels referents internacionals en aquest tipus d’intervencions.

Els objectius del Congrés són actualitzar les indicacions de les diferents tècniques aplicades en el tractament quirúrgic i endoscòpic de l’obesitat, presentar les darreres innovacions tecnològiques per aplicar aquestes tècniques i avaluar els resultats i les possibles complicacions que se’n puguin derivar. També s’hi discutiran les indicacions en la cirurgia metabòlica, és a dir, l’impacte en la millora o la curació de les malalties associades a l’obesitat, com ara la diabetis, la hipertensió arterial, l’apnea del son, etc.

El programa del Congrés consta de múltiples actes, entre conferències magistrals, taules rodones, debats, comunicacions orals, vídeos de situacions quirúrgiques complexes, etc. A més, es retransmetran en directe intervencions quirúrgiques mínimament invasives per tractar l’obesitat des de les sales d’operacions de Son Espases; concretament es retransmetran vuit operacions que duran a terme prestigiosos cirurgians procedents del Brasil, de l’Argentina, dels Estats Units, d’Itàlia, de Portugal, dels Emirats Àrabs i també d’Espanya.

L’obesitat es considera l’epidèmia del segle XXI. Actualment, el 14,5 % dels espanyols pateix obesitat i el 46,7 %, sobrepès. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que l’any 2030 el 70 % dels adults tendrà sobrepès i el 30 % seran obesos. L’obesitat suposa un factor de risc en si mateixa i provoca problemes d’autoestima, de mobilitat i de relacions sociolaborals, i també trastorns sexuals. De fet, es calcula que el 80 % dels obesos presenten algun tipus de patologia associada, principalment diabetis de tipus II, dislipèmia, hipertensió arterial, cardiopatia isquèmica o apnea del son, entre d’altres. L’esperança de vida per a aquests pacients es pot reduir de cinc a set anys.

La cirurgia bariàtrica —o cirurgia de l’obesitat— és eficaç per perdre pes i controlar-lo i per fer remetre parcialment o totalment les malalties associades. Actualment, aquest tipus de cirurgia està indicat a pacients amb un índex de massa corporal superior a 40 (obesitat mòrbida) o superior a 35 si presenten una malaltia associada.

A Son Espases s’apliquen totes les tècniques quirúrgiques acceptades actualment: les restrictives, les mixtes i les malabsortives. Durant l’any passat, el Servei de Cirurgia General i Digestiva va dur a terme 48 intervencions de cirurgia de l’obesitat.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Conselleria de Salut. 18/04/2018 - Hospital Universitari Son Espases. 19/04/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*19/04/2018 diariodemallorca.es - XX Congreso Nacional de Cirugía de la Obesidad.
*18/04/2018 ultimahora.es - Más de 400 especialistas participan en el XX Congreso Nacional de Cirugía de la Obesidad en Son Espases.
*18/04/2018 diariodemallorca.es - Son Espases acoge el XX Congreso Nacional de Cirugía de la Obesidad.

Notícies relacionades a Infosalut
*15/02/2018 - Son Espases acollirà el XX Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat.