Categoria: Formació continuada

El dia 14 de juny se celebra la II Jornada per un part respectat «Néixer a Eivissa»

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Paritori de l'Hospital Can Misses ha organitzat per a divendres 14 de juny,  la II Jornada per un part respectat «Néixer a Eivissa», que es durà a terme a la sala d'actes de l'Hospital Can Misses (edifici D, 1a planta) i començarà a les 10 h. Aquesta jornada va dirigida tant a professionals com a gestants i familiars.

 

Aquesta jornada s'emmarca en la commemoració del Dia Mundial de la Llevadora, que es va celebrà el passat 5 de maig.

Assistiran a l'acte inaugural la la directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos, la directora mèdica d'Atenció Especialitzada, Elena Bustamante, la directora d'Infermeria, Noelia Azqueta, el cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, Dr. Rodolfo Moreno, i la supervisora de Paritori, Nieve Clara Matteazzi. La Jornada compta en més de cent inscrits i estarà dividida en dues parts.

La jornada del matí, que començarà a les 9.30 h i acabarà a les 13.30 h, serà per a embarassades, mares i famílies, i tractarà diferents temes com la vida sana, l'alimentació i l'activitat física durant l'embaràs; ponència a càrrec de la ginecòloga Iria López.

La supervisora de Paritori Nieve Clara Matteazzi farà una ponència sobre pla de part, i la cap d'Anestèsia, Teresa Nogueiras, sobre els mètodes analgèsics en el part. La música prendrà la meitat de la jornada amb la ponència de les tècniques en Cures Auxiliars d'Infermeria, M. Antonia Marí i Inmaculada Trinado, acompanyades de la infermera d’Obstetrícia Rocío Delgado. Explicaran com sobreviure a les contraccions creant ambient amb música de hang a càrrec d'Antonella Medina.

Després, la infermera d’Obstretícia Ainhoa Barbacil parlarà de donació de sang de cordó umbilical i la ginecòloga Yolanda Prats, de la versió cefàlica externa i l’impacte que produeix en la reducció de les cesàries.

Per finalitzar la primera part de la jornada adreçada a les gestants i els familiars, la infermera d’Obstetrícia Blanca Baptista farà balanç de la cesària contacte, iniciativa pionera que permet que la parella sigui present en la cesària. Les llevadores d'Atenció Primària Patricia Carrión i María Pérez posaran el focus en la diferència entre les expectatives i la realitat en el puerperi; i Laura Torres, ginecòloga, Amelia Sánchez, pediatra, Pilar Bot, matrona, i Raquel Vázquez, supervisora de Maternitat, oferiran una xerrada sobre alta precoç i continuïtat de cures. Tancarà la primera part de la jornada la infermera dObstetrícia Marta Prieto.

La tarda tindrà un component més científic i va dirigida a professionals. Començarà a les 16.00 h amb la ponència del Dr. Albert Tubau, ginecòleg-obstetra de l'Hospital Son Llàtzer, sobre el part a les Balears; Carmen Herrero, infermera d’Obstetrícia i supervisora de Paritori de l'Hospital d'Inca, donarà els resultats del part en l'aigua en l'hospital mallorquí; sobre violència obstètrica parlarà el Dr. Miguel Reyero, ginecòleg-obstetra de l'Hospital Son Espases; de l'experiència en hemorràgia massiva en obstetrícia a Son Espases, parlarà la Dra. Rosa Ruiz de Gopegui, ginecòloga-obstetra de l'Hospital Universitari Son Espases; sobre la cabuda de la tocúrgia en l'obstetrícia actual realitzarà una ponència el Dr. Juan Trías, ginecòleg-obstetra de l'Hospital d'Inca; i finalitzarà la primera part de la tarda el Dr. Javier Agüera, ginecòleg-obstetra de l'Hospital d'Inca, que donarà les claus per a uns bons resultats en la sala de parts.

Després del descans, Isabel M. Aragón, supervisora de la Sala de Parts de l'Hospital de Menorca, farà una xerrada sobre la implantació de la lactància materna; la psicòloga d'Es Viver, Celia Nefertiti Maisanava, parlarà de la depressió postpart; la gincecóloga Iria López i l’infermer d’Obstetrícia Juan Antonio Rosa explicaran el Projecte d'Emergències Obstètriques, impulsat a Can Misses; i finalitzaran la segona part de la jornada l’infermer d’Obstetrícia Enrique Luján, de l'Hospital Son Espases, qui compartirà la seva experiència en la cesària contact, i Juan Antonio Rosa i Rocío Delgado explicaran el projecte de casa de parts per a la casa pagesa de l'Hospital Can Misses. La jornada es tancarà amb un debat moderat pel Dr. Rodolfo Moreno, cap de Ginecologia i Obstetrícia de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, i Clara Nieto, coordinadora de llevadores de l'Hospital de Formentera.

Per Juan Antonio Rosa, organitzador de la jornada, «amb la celebració d'aquesta jornada pretenem arribar a professionals i a gestants i les seves parelles per commemorar el dia de la matrona i divulgar la tasca que duim a terme a Ca Misses per un part humanitzat i respectat, on els desitjos de les dones es realitzin sempre que sigui possible.»

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 12/06/2019]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]