Categories: Institucions sanitàries, Recursos humans

Salut invertirà 50 milions d’euros per consolidar i ampliar les plantilles de professionals, millorar les infraestructures i reduir les llistes d’espera a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha presentat el Pla Especial 2022-2024 per a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, que recull les mesures necessàries per millorar la situació de la prestació d’aquesta àrea sanitària. 

La Conselleria de Salut i Consum invertirà més de 50 milions d’euros durant els pròxims anys en l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera per consolidar i augmentar les plantilles de professionals, per continuar reformant i ampliant els centres assistencials, per dotar a l’Hospital Can Misses de la tecnologia més puntera i per a implementar el contracte amb la Policlínica Nuestra Señora del Rosario, pel qual es derivaran més de 8.000 actes mèdics en 2 anys amb l’objectiu de reduir les llistes d’espera.

El Pla Especial d’Eivissa i Formentera aborda tres grans àrees dedicades a consolidar i incrementar la plantilla de recursos humans, a la inversió per reformar i crear noves infraestructures i tecnologia de futur i, en darrer lloc, a activar concerts de derivació de pacients per reduir les llistes d’espera.

El Pla permetrà recuperar l’activitat afectada per la pandèmia de la COVID-19. Així mateix, ha reiterat el seu agraïment a tots els professionals de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

Pla de consolidació laboral

L’objectiu del Servei de Salut és consolidar al llarg de 2022 un total de 105 contractes de professionals de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera que fins ara eren contractes eventuals i que, amb aquesta consolidació de llocs de feina, passaran a ser contractes interins.

Concretament, es tracta de 46 professionals d’Atenció Primària (21 infermeres, 17 metges i un psicòleg clínic, entre d’altres) i 59 contractes de professionals d’hospitalització (24 infermeres, 11 TCAE i 10 metges especialistes d’àrea, entre d’altres).

Així mateix, la Conselleria de Salut i Consum preveu incrementar la plantilla estructural amb 40 noves places (amb una inversió en el capítol 1 de 2,5 milions d’euros), de les quals 20 corresponen a places de facultatius especialistes hospitalaris, 9 a facultatius especialistes d’Atenció Primària, 4 a places d’infermeria hospitalària i 6 a places d’Atenció Primària.

El Servei de Salut ha consolidat també 160 llocs de feina creats durant la pandèmia per fer front a la COVID-19, que suposen una consolidació de plantilla estructural per a l’any 2022, amb un cost previst de 5,2 milions d’euros.

Aquest pla de consolidació laboral ja es va iniciar a finals de l’any passat, amb la crida pública d’infermeria, en què es varen consolidar amb places interines i de durada llarga un total de 79 professionals a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. A aquestes es varen sumar 44 contractes més de tècnic en cures auxiliars d’infermeria i 28 auxiliars administratius. Això representa un total, fins ara, de 151 places consolidades.

Dins el Pla Especial 2022-2024, el Servei de Salut preveu també diverses mesures per captar i fidelitzar els professionals, com per exemple les següents:

  • Afavorir que els professionals puguin gaudir de vacances fora del termini ordinari.
  • Augmentar el pressupost en formació (400.000 € per incrementar les places MIR).
  • Impulsar una campanya per captar professionals a les universitats.

Inversió de 30 milions d’euros en infraestructures i tecnologia

El segon bloc que aborda el Pla Estratègic 2022-2024 és el de les infraestructures i tecnologia, amb una inversió total prevista de 30 milions d’euros. Amb aquesta inversió la Conselleria de Salut i Consum durà a terme un pla ambiciós per reformar i actualitzar les infraestructures de l’Àrea de Salut i també els instruments d’alta tecnologia de diagnòstic per imatge de l’Hospital Can Misses.

D’una banda, es preveu reformar diferents àrees de l’edifici J (sales d’operacions, xarxa de pluvials, magatzem de Farmàcia i Unitat de Control de Gestió). Igualment, es reformarà el bloc quirúrgic, es crearà un segon box d’aturades a Urgències i s’ampliarà l’àrea de microbiologia i fertilitat. Això suposarà una inversió de 3.335.110 €.

D’altra banda, l’Àrea de Salut posarà en marxa diverses reformes a algunes de les infraestructures actuals, com la UBS Puig d’en Valls, el Centre de Salut Santa Eulària i el Centre de Salut Es Viver, pel valor total de 25 milions d’euros.

Per mitjà del finançament amb fons europeus es preveu implementar un pla de gestió energètica consistent en la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada de l'Hospital. Actualment, l'Hospital Can Misses disposa de 1.133 panells solars amb una potència de 300 quilowatts pic i es contempla augmentar-ne la potència a 1,1 megawatts pic.

En darrer lloc, el Servei de Salut preveu invertir 600.000 euros en alta tecnologia de diagnòstic per imatge. Així, es comprarà i s’instal·larà un segon aparell TAC d’alta resolució.

Contracte de col·laboració publicoprivada per reduir les llistes d’espera

La tercera gran àrea en què actuarà el Pla Especial 2022-2024 són les llistes d’espera. En aquest sentit, l’objectiu és tornar a les dades d’espera de pacients —tant de la llista per a intervencions quirúrgiques com de la de consultes externes— prèvies a la pandèmia generada pel virus Sars-Cov-2.

Així, el Servei de Salut ha adjudicat a la Policlínica Nuestra Señora del Rosario el contracte de servei de prestació d'assistència sanitària integral en l'àmbit territorial de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

Per mitjà d’aquest contracte —que té una durada inicial prevista de dos anys i compta amb un pressupost de 13.980.691,92 €— es posa en marxa una col·laboració entre sistema públic i el privat. Les finalitats principals d’aquest contracte són les de derivar pacients de la llista d'espera de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, potenciar l'atenció urgent, permetre l'accés al servei de medicina hiperbàrica i, finalment, garantir una assistència sanitària integral a pacients estrangers no residents. En total es preveu que es puguin derivar, durant aquests dos primers anys, més de 8.000 processos clínics que actualment són a les llistes d’espera.

Amb aquesta col·laboració, la Conselleria de Salut i Consum pretén reforçar l'oferta sanitària en especialitats mèdiques que es caracteritzen per una demanda elevada, com són cardiologia, traumatologia, cirurgia ortopèdica, cirurgia general i oftalmologia. Igualment, es persegueix ampliar l'oferta sanitària global en les àrees més crítiques per donar una resposta conjunta a les necessitats de les Illes Pitiüses durant les èpoques de l'any en què hi ha molta població flotant i, conseqüentment, una pressió assistencial més elevada.

Aquesta sinergia, que vetlla per donar una resposta integrada a les necessitats sanitàries de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, crea les bases per ampliar el marc temporal segons les necessitats assistencials d'Eivissa i Formentera.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 24/03/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*24/03/2022 noudiari.es - El Govern anuncia 50 millones de euros para mejorar el Área de Salud de Ibiza y Formentera.
*24/03/2022 periodicodeibiza.es - Salud prevé contratar 40 sanitarios para las Pitiusas en los próximos dos años.