Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut contracta el servei de prestació d'assistència sociosanitària de cures de llarga durada dels sectors ponent i migjorn

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els pacients crònics complexos i avançats són entre el 4% i el 5% de la població. El contracte té un valor estimat de sis milions d’euros.

El Consell de Govern ha autoritzat el director general del Servei de Salut de les Illes Balears a contractar el servei de prestació d’assistència sociosanitària de cures de durada llarga a usuaris dels sectors Ponent i Migjorn derivats pel Servei de Salut. El valor estimat del contracte previst és de 6.036.500 euros per a un període de dotze mesos de durada, amb possibilitat de pròrroga per a un termini de dotze mesos més.

La demanda d’atenció sociosanitària de cures de durada llarga és cada vegada més important a causa dels increments en l’esperança de vida i en la prevalença de malalties cròniques. S’estima que els pacients crònics complexos i avançats són entre el 4% i el 5% de la població actual, i que aquest percentatge s’incrementarà en els pròxims anys a causa de l’envelliment de la població.

El 16,26% de la població de les Illes Balears té 65 anys o més, segons els indicadors d’estructura poblacional de l’any 2021 de l’Institut Nacional d’Estadística. El 2035, la població més gran de 65 anys a les Illes Balears serà del 20% (un 5,35% més que el 2020).

L’atenció sociosanitària suposa un conjunt de cures o serveis per a la provisió dels quals és necessari desenvolupar estructures assistencials adequades i adaptades als recursos disponibles i integrar-los de manera efectiva en el sistema sanitari existent. Amb aquest objectiu, el Govern de les Illes Balears ha posat en marxa les obres del Parc Sanitari Son Dureta.

Mentrestant, el Servei de Salut de les Illes Balears necessita mantenir com a mínim dotze mesos més els pacients ingressats en centres privats, atès que es tracta de pacients d’edat avançada amb condicions de fragilitat, multimorbiditat, dependència funcional o deteriorament cognitiu. Per tant, Salut es veu obligat a contractar les prestacions sanitàries objecte d’aquest contracte, per garantir l’activitat assistencial i assegurar així una atenció de qualitat que compleixi amb la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 08/05/2023

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / Infermera geriàtrica fa el seguiment infermer a les persones residents del centre geriàtric / CC BY-NC-ND 2.0]