Categoria: Institucions sanitàries

L'ISCIII suma, amb la seva adhesió a EBRAINS, una nova incorporació a les Infraestructures Europees d'Investigació en Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) s'ha unit com a membre associat a la Infraestructura Europea d'Investigació EBRAINS, que sorgeix del Projecte Cervell Huma (Human Brain Project, HBP), finançat per la Unió Europea i que du 10 anys en funcionament per millorar l'estudi de les malalties neurològiques.

La infraestructura EBRAINS fa feina per fomentar la investigació relacionada amb el cervell i facilitar la interpretació dels darrers descobriments científics en neurologia, amb l'objectiu d'impulsar, tant el coneixement científic com la innovació industrial, ofereixen recursos i serveis a la comunitat investigadora en benefici dels pacients i la societat.

Les Infraestructures Europees d'Investigació (RI) en l'àrea de salut són estructures que tenen com a objectiu facilitar la recerca biomèdica i sanitària en xarxa, en el marc de l'Espai Europeu d'Investigació (ERA), i actuen com a organismes científics en xarxa, amb presència a tots els països europeus i oferint recursos i serveis a la comunitat científica nacional i internacional. EBRAINS, que forma part del Fòrum Estratègic Europeu d'Infraestructures d'Investigació (ESFRI), es basa en l'impuls de la neurociència d'avantguarda, oferint accés a recursos informàtics d'alt rendiment i a plataformes robòtiques, bioinformàtiques i d'intel·ligència artificial, entre altres qüestions.

Aquestes capacitats d'avantguarda, que van des de la posada en comú de dades, passant per la generació de models i simulacions, fins a treballs de computació d'alt rendiment i avenços en neurorobòtica, tenen com a objectiu ajudar la comunitat investigadora europea a continuar abordant els principals reptes en matèria de salut neurològica, beneficiant-se dels coneixements recollits en l'HBP, el projecte insígnia de la UE sobre el cervell humà. La comunitat acadèmica lligada a la biomedicina i la indústria biomèdica, mitjançant la signatura d'acords específics, tenen accés obert als coneixements i serveis generats des d'EBRAINS.

Accelerar la recerca preclínica i clínica al voltant del cervell 

L'adhesió de l'ISCIII a EBRAINS donarà a l'Institut l'oportunitat de codissenyar i participar en el desenvolupament de futures eines i serveis d'avantguarda generats en el marc d'aquesta infraestructura.

L'ISCIII, com a referència nacional i internacional en investigació biomèdica i salut pública a Espanya, i com el principal Organisme Públic d'Investigació (OPI) responsable d'impulsar, finançar i executar l'R+D+I en salut, obre, amb la seva incorporació a EBRAINS, una nova via per fomentar les seves tasques de recerca, finançament, formació, assessoria i prestació de serveis. L'institut suma, amb la seva arribada a EBRAINS, una nova relació amb Infraestructures Europees d'Investigació en Salut, i ja en forma part de vuit: RI: EATRIS (medicina translacional); ECRIN (assajos clínics); BBMRI-ERIC (biobancs); ELIXIR (dades biomèdiques); EU-OPENSCREEN (cribratge de fàrmacs); ERINHA (agents patògens), EUROBIOIMAGING (imatge) i l'esmentada EBRAINS. ​​

[Font: ISCIII. 13/09/2023]​

[Foto: NIH Image Gallery / Cerebellum: the brain’s locomotion control center / CC BY-NC 2.0]