Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Informe del SNS mostra que la ciutadania valora de forma positiva la sanitat pública

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El document publicat pel Ministeri de Sanitat assenyala que la població qualifica amb un 7,2 sobre 10 l'atenció hospitalària i amb un 6,2 la Primària, que va incrementar un 23% les consultes durant el 2022.

L'Informe del Servei Nacional de Salut 2022, publicat pel Ministeri de Sanitat, mostra la valoració positiva que la ciutadania concedeix a la sanitat pública, tant en l'àmbit hospitalari com en els centres de salut.

L'activitat assistencial hospitalària va ascendir a gairebé quatre milions de pacients ingressats, 3,4 milions d'intervencions quirúrgiques i al voltant de 82 milions de consultes, i rep una valoració de 7,2 punts sobre 10. L'atenció primària va enregistrar un total de 453 milions de consultes durant el 2022, un 23,4% més que l'any anterior, i rep 6,2 punts per part dels usuaris. En global, la valoració del sistema sanitari públic per la població general és de 6,3 punts sobre 10.

La protecció de la salut a Espanya és un dret universal, per la qual cosa tota la població disposa d'una cobertura sanitària finançada amb fons públics. El Sistema Nacional de Salut (SNS), que atén el 96,5% de la població, és el principal proveïdor d'atenció sanitària.

L'esperança de vida se situa en 83,1 anys el 2021, recuperant  l'evolució favorable que va quedar interrompuda el 2020 a causa de la pandèmia per COVID-19. Continua sent més alta en dones (85,8 anys) que en homes (80,3).

La despesa sanitària pública el 2020 se situa en el 8,1% del PIB, cosa que suposa el 73,5% de la despesa sanitària total, i ha augmentat un 25% des del 2016.

Els analgèsics són els medicaments més consumits a Espanya, mentre que els medicaments més consumits en els hospitals de la xarxa pública del SNS són els del grup terapèutic format per antineoplàstics, immunosupressors i antivirals d'ús sistèmic.

Tres de cada quatre persones consideren bona o molt bona la seva salut

Pel que fa a la percepció de la salut de la ciutadania, tres de cada quatre persones (76%) valora com a bo o molt bo el seu estat de salut. A més, la qualitat de vida relacionada amb la salut dels menors i adolescents és alta: 87,4 punts sobre 100.

Les principals causes de mortalitat són les malalties cardiovasculars i el càncer, amb més del 50% de les defuncions, així i tot, a mortalitat per tumors malignes ha disminuït un 7% en la darrera dècada. D'altra banda, el suïcidi és la causa de més de 4.000 morts a l'any. 

Pel que fa als estils de vida: dos de cada deu adults presenta obesitat, quatre de cada deu persones es declaren sedentàries en el seu temps lliure, el consum de fruita i verdura és insuficient en dues de cada deu persones i, en darrer lloc, un de cada deu joves d'entre 15 i 24 anys declara haver pres alcohol de manera intensiva almenys un cop al mes en el darrer any.

Impuls a la salut digital

La salut digital es continua impulsant per avançar en la transformació digital del SNS mitjançant els serveis d'interoperabilitat de registres electrònics de salut, com ara la Targeta Sanitària Individual, la Història Clínica Digital i la Recepta electrònica, posats a disposició de la ciutadania.

Actualment, el Ministeri de Sanitat manté oberta la consulta pública del projecte de reial decret amb el qual pretén regular la nova targeta sanitària individual interoperable en tot el SNS.

Documents d'interès

Consulta aquí l'Informe Anual del SNS 2022.

[Font: Ministeri de Sanitat. 03/11/2023

[Foto: Conselleria de Salut]