Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Convocat l'Observatori de Salut i Canvi Climàtic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Dilluns passat va dur-se a terme la segona reunió dels responsables de l'equip interministerial d'aquest nou organisme.

Equips del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, del Ministeri de Sanitat i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats varen mantenir la segona reunió de l'Observatori de Salut i Canvi Climàtic (OSCC). Es tracta d'un espai interministerial, que va ser aprovat el passat mes de juliol en el Consell de Ministres, nascut de la necessitat d'abordar transversalment l'impacte que el canvi climàtic té sobre la salut.

En aquesta trobada varen posar-se les bases per a la creació d'una sèrie de grups de treball de caràcter temàtic que faran les aportacions necessàries per prevenir els efectes sobre la salut que es deriven del canvi climàtic.

L'Observatori desenvoluparà diversos treballs de caràcter tècnic per a millorar dispositius clau en matèria de prevenció, com ara el Pla Calor (pla de prevenció dels impactes sobre la salut de les elevades temperatures), però també farà feina en la promoció d'una cultura de l'autoprotecció, especialment necessària en el cas de les comunitats i grups més vulnerables, que incrementi la consciència dels riscos i capaciti per a evitar-los o reduir-los.

Actualment, el Ministeri de Sanitat fa un seguiment dels diversos indicadors relacionats amb els impactes sobre la salut, com ara la mortalitat per calor o els casos de malalties tropicals. El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) desenvolupa prediccions i fa seguiment d'esdeveniments extrems perillosos per a la salut, com les onades de calor o les pluges torrencials, i du a terme projeccions que permeten anticipar-se als escenaris futurs de canvi climàtic. Per la seva banda, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats fomenta la investigació en matèria de salut i canvi climàtic en el Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació, contribueix a la generació de coneixement científic per a l'avaluació i prevenció de riscos, i fa assessorament cientificotècnic a les administracions a través dels organismes públics d'investigació adscrits al departament.

Amb anterioritat a la creació de l'Observatori de Salut i Canvi Climàtic no existia un òrgan en què es poguessin unir totes aquestes iniciatives i amb el qual es pogués encarar el problema amb la transversalitat que requereix. L'Observatori facilitarà el compliment del Pla Estratègic de Salut i Medi Ambient (PESMA), coordinat pel Ministeri de Sanitat i el Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic (PNACC), coordinat pel MITECO.

L'Observatori destaca per la seva composició interdisciplinària. En formen part, entre altres organismes, representants de la Direcció General de Salut Pública; de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic; de l'Institut de Salut Carlos III; de l'Agència Estatal de Meteorologia; de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició; de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències; del Consell Superior d'Investigacions Científiques; del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries; i del Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques. 

[Font: Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. 13/02/2024]

[Foto: Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats]