Categoria: Institucions sanitàries

La Conselleria de Salut felicita el Ministeri de Sanitat sobre el nou marc estratègic per potenciar l’atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, felicita el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social per impulsar l’elaboració d’un nou marc estratègic per a l’atenció primària per tal de donar resposta a les necessitats actuals i als reptes de futur, i per fer-ho mitjançant un procediment participatiu que ha donat veu a les comunitats autònomes, les societats científiques, les associacions de professionals, els sindicats i els ciutadans, amb l’objectiu d’arribar a un consens ampli.

La consellera va recordar que el model d’atenció primària és antic, ja que es va configurar el 1985, i que el nou marc permetrà reorientar-la i avançar per fer-la més forta i amb més capacitat de lideratge. “Necessitam una atenció primària accessible, equitativa, polivalent, eficient, resolutiva, que mantengui nivells de qualitat i seguretat del pacient adequats. Per a això, a les Illes Balears hem invertit en professionals, en infraestructures, en formació, en suport tècnic i tecnològic, sense perdre de vista que l’objectiu és sempre respondre a les necessitats de la població, cada vegada més relacionades amb malalties cròniques”, va dir.

Gómez -davant la impossibilitat d’assistir el passat dia 10 d’abril al Ple extraordinari monogràfic del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, durant el qual es va debatir només aquest document i les aportacions que hi hagin fet les comunitats autònomes- va destacar el paper fonamental que l’atenció primària juga en el desenvolupament del nou model d’atenció a les persones amb malalties cròniques, no només des de la perspectiva assistencial, en la qual cal destacar la importància de l’atenció domiciliària, sinó també, de manera molt especial, en el desenvolupament de projectes dirigits a la prevenció, a l’educació per a la salut i a la participació comunitària, com per exemple, el Programa de Pacient Actiu o el de Rutes Saludables.

D’aquí el suport de la Conselleria de Salut al document, en el qual el Ministeri treballa des de 2018. El text, que està obert per incorporar-hi millores, planteja set línies estratègiques amb diversos objectius amb les seves accions corresponents a curt, mitjà i llarg termini, que s’han de desenvolupar entre 2019 i 2021.

Concretament, les estratègies fan referència, entre altres qüestions, a la consolidació d’una política pressupostària i de recursos humans que garanteixin l’efectivitat i la qualitat; a la millora de la qualitat de l’atenció i la coordinació amb els altres àmbits assistencials, serveis i institucions; al reforçament de l’orientació comunitària, la promoció de la salut i la prevenció; a la potenciació de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, i a l’impuls de la formació i la investigació.

[Font: Conselleria de Salut. 10/04/2019]

[Foto: Infosalut] 

Notícies relacionades a Infosalut
*18/02/2019 - Reunions d'experts per a l'elaboració del document de consens sobre Atenció Primària en el SNS.
*31/01/2019 - Pla de treball per actualitzar i impulsar el paper de l'Atenció Primària del SNS.