Categoria: Qualitat

L'Àrea de Salut de Menorca disposa de tres noves oficines del Registre de Voluntats Anticipades

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A partir d'ara Menorca disposarà de tres noves oficines del Registre de Voluntats Anticipades, que se sumen a la ja existent as Mercadal, amb l’objectiu de facilitar l'accés al servei a les persones interessades a formalitzar el testament vital i reduir l'espera de tres mesos que es produeix actualment per poder tenir cita en el Registre.

Es tracta d'una iniciativa pionera en el conjunt de les Illes Balears, atès que Menorca és l'única illa on es pot formalitzar aquest document als centres de salut. En concret, els residents a l'illa ara tenen l'opció de tramitar el testament vital a la Unitat Bàsica de Salut des Mercadal, al Centre de Salut Canal Salat de Ciutadella i als centres Verge del Toro i Dalt Sant Joan de Maó, en què personal d'infermeria dedicarà un capvespre a la setmana a atendre els usuaris. Josefa Juan Jurado continua com a responsable de l'oficina des Mercadal; s’afegeixen com a responsables Joana Moll i Antonio Muñoz, a Ciutadella; Francisca Orfila al centre Dalt Sant Joan, i Margarita Garriga al centre Verge del Toro.

Totes les persones interessades a fer el testament vital han de demanar cita directament als respectius centres o unitats bàsiques de salut de cada poble —de manera presencial o per telèfon— i, des d'allà, els derivaran a alguna de les quatre oficines del Registre de Voluntats Anticipades que ara hi ha en el conjunt de l'illa. Les cites per a aquest servei no es poden tramitar ni per Internet ni a través del telèfon general de cita prèvia.

L'oficina del Registre de Voluntats Anticipades de Menorca es va obrir el juliol de 2010 a les mateixes dependències de l'Hospital Mateu Orfila i el març de 2014 es va traslladar a la Unitat Bàsica de Salut des Mercadal. Es tracta d'un servei que s'ofereix a les persones més grans de 18 anys i amb capacitat plena per declarar unilateralment l'abast de les cures o dels tractaments que han de rebre o la destinació dels seus òrgans quan es donin circumstàncies que no els permetin manifestar la seva voluntat. El testament vital és un document completament confidencial i es pot modificar o rectificar en qualsevol moment i tantes vegades com es vulgui. Durant aquests sis anys, s'han elaborat més de 500 documents de voluntats anticipades, la majoria dels quals corresponen a persones d'entre 45 i 70 anys.

Una vegada emplenats i signats, tots els documents passen a formar part del Registre de Voluntats Anticipades insular i autonòmic, i així resten a disposició de tots els metges, hospitals i centres de salut, a fi que puguin conèixer i complir la voluntat expressada pel pacient sobre el tipus de cures i tractaments que vol rebre al final de la vida.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 05/10/2016]

[Foto: IB-Salut]

*11/06/2018 - Formentera ja compta amb una Oficina de Voluntats Anticipades.
*04/08/2016 - Menorca disposarà de dues noves oficines del Registre de Voluntats Anticipades, a Maó i a Ciutadella.
*22/07/2016 - Els funcionaris podran formalitzar documents de voluntats anticipades a Menorca.