Categoria: Qualitat

L'Hospital Mateu Orfila posa en marxa una nova consulta d’infermeria per a pacients ostomitzats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Mateu Orfila disposa, des d’aquest mes d'octubre, d'una nova consulta d'infermeria especialitzada a atendre pacients ostomitzats i a fer-ne el seguiment, que comprèn des del preoperatori fins a un any després de la intervenció quirúrgica. Es tracta d'una millora assistencial que s'emmarca en el Programa de Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (BPSO) de l'Institut de Salut Carlos III (Investén-ISCIII), que l'Àrea de Salut de Menorca està implementant des de principi de 2015.

Les infermeres Susana Server, Sonia Casal i Sandra Galmés, juntament amb Silvia Obarrio, són les promotores d'aquesta nova consulta que s'ha habilitat en un espai de la planta de Cirurgia General que fins ara s'utilitzava de magatzem. Els dimecres, cada quinze dies, rebran els pacients ostomitzats per afavorir la continuïtat assistencial, proporcionar-los suport i prevenir possibles complicacions, amb l'objectiu d'augmentar l'autoestima d'aquests pacients, afavorir l'autocura i potenciar la seva seguretat. A més, de dilluns a divendres s'atendran les urgències que puguin sorgir, a la vegada que s'ofereix atenció telefònica a pacients i familiars.

L'estoma és una obertura artificial que es fa a la paret abdominal per suplir les vies naturals d'excreció en pacients afectats per certes malalties. Els estomes poden ser temporals o definitius i, en general, es fan a l'intestí prim, al còlon, al recte i a la bufeta. Després de la cirurgia, els pacients han de portar una bossa recol·lectora que es col·loca al voltant de l'estoma.

A Menorca hi ha una mitjana de vint-i-cinc pacients que cada any han de passar pel quiròfan per a aquest tipus d'intervenció. Amb la nova consulta, aquests pacients, que fins ara no disposaven d'un protocol de seguiment concret, passaran a tenir un total de cinc consultes programades d'infermeria: abans de la intervenció i després de la cirurgia —passats un, tres i sis mesos, i un any.

En paral·lel amb la nova consulta, també s'ha creat un grup d'ajuda de pacients ostomitzats, que es reuneix a l'Hospital Mateu Orfila una vegada cada mes amb la coordinació de les infermeres Joana Previ i Patricia Triguera.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 10/10/2016]

[Foto: Infosalut]

Què en diu la premsa
*10/10/2016 Menorca.info - El Mateu Orfila abre una consulta de enfermería para pacientes ostomizados.

Notícies relacionades a Infosalut
*31/05/2018 - L'Hospital Mateu Orfila ha adaptat dos banys per a persones amb ostomies.
*30/05/2017 - Joana Previ i Silvia Obarrio guanyen el Premi d'Innovació d'Infermeria de l'Àrea de Salut de Menorca.