Categoria: Qualitat

La Comissió de Cures s'ha reunit a l'Hospital de Manacor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Comissió de Cures es va reunir dilluns, 17 d'octubre, a l'Hospital de Manacor. Es tracta d'una trobada en la qual les direccions d'infermeria de les diferents gerències del Servei de Salut debaten sobre qüestions relacionades amb les cures d'infermeria, la recerca, la metodologia i la qualitat de les cures.

Aquesta comissió es va posar en marxa durant la legislatura 2007-2011 per iniciativa de Patricia Gómez —actual consellera de Salut, que aleshores era la directora de Cures del Servei de Salut—, la qual també va participar en la reunió. La Comissió va viure un període d'inactivitat durant la legislatura passada, però es va reactivar el novembre de 2015.

Durant la trobada es va debatre sobre la continuïtat assistencial, la gestió de casos i el paper de la infermera gestora de casos. També es van tractar temes referents a metodologia, registres d'infermeres i estandardització de pràctiques.

La presentació del "Protocol d'atenció a infants i joves amb malalties cròniques en els centres educatius", va anar a càrrec de Maria Antònia Font, directora d'Infermeria d'Atenció Primària de Mallorca.

Per la seva banda, Angélica Miguélez, subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents, va presentar la ponència "Enfermera referente y enfermera gestora de casos".

També es va parlar de la necessitat que en les agendes dels hospitals figurin els noms de les infermeres, una reivindicació del Col·legi d'Infermeria, que pretén contribuir a una visibilització més gran de la feina d'aquest col·lectiu.

El tractament de les úlceres per pressió va ocupar un lloc destacat en la reunió, atès que s'hi va presentar la darrera versió de la guia elaborada pel Grup Assessor en Úlceres per Pressió (GAUPP). El document destaca que diversos estudis asseguren que entre el 95 % i el 98 % de les úlceres són evitables.

La guia afirma que "les úlceres per pressió són un motiu de sofriment per als qui les pateixen i per als seus familiars. Els pacients senten dolor, perden autonomia i pateixen incomoditat, por, ansietat i limitacions en les seves possibilitats de relació social, a causa de la dificultat per mobilitzar-se. A més, es retarda el seu procés de recuperació i han d’afrontar el risc d’infecció i sèpsia que l’úlcera representa".

El document assenyala a més que "les úlceres per pressió també suposen un problema important per al sistema sanitari, atès que prolonguen l’estada dels pacients als hospitals i incrementen el cost dels processos".

[Font: Hospital de Manacor - Servei de Salut de les Illes Balears. 17/10/2016]

[Foto: IB-Salut]