Categoria: Qualitat

Aprovat el pla funcional per a la rehabilitació i la millora del complex de l'Hospital Psiquiàtric

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha aprovat el pla funcional per a la rehabilitació i la millora del complex de l'Hospital Psiquiàtric, que se centrarà en la reforma integral dels pavellons Lluerna i Alfàbia. Aquestes obres tenen un cost d'uns 4 milions d'euros i suposaran dotar ambdós pavellons d'espais més moderns i funcionals i d'habitacions que asseguraran una estada més confortable.

Com a primer pas d'aquest pla, s'ha publicat en el BOIB núm. 83, de 8 de juliol de 2017, la licitació del contracte de reforma de l’edifici psicogeriàtric de l’Hospital Psiquiàtric. Les obres que són l’objecte d’aquesta licitació permetran posar en marxa un projecte destinat a les persones que pateixen alguna demència associada a trastorns greus de la conducta, que necessiten un espai adequat al seu estat de salut. Actualment no hi ha cap espai d’aquestes característiques a les Illes Balears, i per això els pacients estan ubicats en unitats d’aguts, que no són el recurs assistencial que aquests pacients necessiten.

A més, s’estan posant en marxa altres millores, com ara la climatització i el sol del psicogeriàtric, la instal·lació de panells de protecció solar i la il·luminació exterior. Així mateix, s’està revisant l’estructura del club social i s’estan eliminant les barreres arquitectòniques.

Pavelló Lluerna

El pavelló Lluerna és una unitat d’estada mitjana. La reforma integral de l’edifici permetrà crear una unitat de patologia dual, amb 20 llits d’hospitalització —ubicats a la planta primera— i 20 places a l’Hospital de Dia (ambulatori), que estarà situat a la planta baixa. Aquesta unitat atendrà pacients amb malalties mentals i addiccions. El pressupost d’aquesta reforma integral és de 2.038.269 euros.

Pavelló Alfàbia

El pavelló Alfàbia allotjarà un dispositiu ambulatori de 20 places per a pacients amb algun trastorn de la personalitat. Aquest edifici també ha quedat antiquat i resulta poc funcional. El pressupost d’aquesta reforma integral és d’1.554.465 euros.

Estratègia de salut mental

El pla de reforma integral del Psiquiàtric s’emmarca dins el Pla estratègic de salut mental, amb el qual s’han identificat noves necessitats d’assistència a la població amb problemes de salut mental o en risc de patir-ne. Això fa necessari reordenar els espais i crear nous recursos específics.

Les conselleries de Salut i Serveis Socials i Cooperació s’han compromès en el desenvolupament d’una estratègia de salut mental que reflecteix el compromís de donar resposta a les necessitats en matèria de salut mental, en la qual participen professionals, gestors de serveis sanitaris i associacions de pacients i familiars.

L’Estratègia comprèn les accions següents:

  • Incrementar progressivament els serveis comunitaris i prioritzar els serveis de proximitat (atenció domiciliària, unitats comunitàries de rehabilitació, centres de dia, habitatges tutelats i recursos d’integració).
  • Garantir una cartera de serveis comuns sanitaris i socials en matèria de salut mental a totes les illes.
  • Elaborar i aplicar un pla d’atenció comunitària de caràcter polivalent i preventiu destinat a fomentar l’autonomia de les persones.
  • Millorar l’organització i l’atenció a les drogodependències.
  • Potenciar els serveis d’atenció en l’àmbit infantojuvenil.
  • Promoure la salut i la prevenció de les malalties mentals.

[Fonts: Servei de Salut de les Illes Balears. 07/07/2017 - BOIB. Núm. 83. 08/07/2017]

[Foto: Infosalut]