Categoria: Qualitat

Can Misses es consolida com a referent en humanització

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Persones en el darrer instant de la seva vida, persones sense família ni amistats durant la malaltia, persones amb deficiència auditiva o persones immigrades. Persones: aquí és on posa la mirada anualment la Unitat de Seguretat del Pacient (USP) de l’Hospital Can Misses durant la Jornada d’Humanització, en la quarta edició de la qual van participar més d’un centenar de persones, una trobada ja consolidada que confirma l’Hospital Can Misses com a referent en humanització, tenint en compte l’extensa llista d’iniciatives i programes dedicats a la humanització de l’atenció sanitària.

Els actes van començar passades les 9:30 hores amb una xerrada inaugural, presidida per la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, acompanyada de la directora d’infermeria de Can Misses, Noelia Azqueta, i la cap de l’UCI i coordinadora de l’USP, Paz Merino. La gerent va destacar l’enorme volum d’iniciatives empreses en els darrers anys, com ara el projecte Dogspital (visites de cans a pacients ingressats), l’aromatització de l’UCI, el programa Plantagrama (música per a pacients ingressats) i les iniciatives d’humanització de la sala de parts o del Servei d’Urgències, per posar-ne alguns exemples.

Sota el lema “Petites idees que contenen molt més”, la Jornada es va centrar en projectes d’humanització concebuts inicialment per a unitats o serveis concrets però que s’han estès més enllà. És el cas de “La ambulancia del último deseo”, una ONG impulsada per Manuel Pardo, infermer d’emergències a Múrcia, per complir els desigs de les persones en la fase terminal de la seva vida, que ja té amb ambulàncies fora d’aquesta comunitat autònoma i que es pròximament s’implementarà a les Illes Balears. Manuel Pardo va destacar la individualització de l’atenció com a eina clau per humanitzar l’assistència d’emergències i urgències.

Per la seva part, Tolo Villalonga —infermer de pediatria del Centre de Salut Es Blanquer (Inca) i il·lustrador— és el creador de “Racons de Salut”, un sistema de consultes d’infermeria de pediatria per racons, que va compartir el seu projecte de promoció de la salut en la xerrada titulada “La profesión a cuadros”.
A continuació, Javier Aguas i l’anestesista Roberto Bajo van parlar de la seva organització “Red Humanizar”, dedicada a l’acompanyament i al voluntariat hospitalari.

Carlos Hernández, sociòleg, periodista i autor del llibre Un intruso en la familia, va ser per quart any el conductor i moderador de la Jornada. A  més va presentar un activitat participativa titulada “Humanizar desde la acción”, en la qual per mitjà de jocs i activitats lúdiques va posar el focus en la simplicitat de moltes de les iniciatives d’humanització.

L’horabaixa, la Jornada es va centrar en dos col·lectius vulnerables: les persones amb deficiència auditiva i les persones immigrades. Marina Horrach, intèrpret de llengua de signes, va oferir eines útils per millorar l’atenció de les persones amb deficiència auditiva i ha destacat els problemes que habitualment troben. Per la seva part, Samia Mestasi, mediadora intercultural de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, va donar una xerrada col·loqui acompanyada d’altres professionals sanitaris per parlar de l’experiència a Eivissa sobre l’atenció de persones immigrades.

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 06/04/2019

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa I Formentera]

Què en diu la premsa
*05/04/2019 noudiari.es - Can Misses se consolida como un referente en humanización.
*05/04/2019 diariodeibiza.es - El hospital de Ibiza se consolida como referente en humanización.