Categoria: Qualitat

33 actuacions musicals per humanitzar els hospitals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Azahar López va entrar a l’Hospital de Dia Oncològic amb la guitarra i va sortir “amb un record inesborrable per haver pogut compartir la meva música amb els pacients mirant-los els ulls”. Azahar va amenitzar la sessió de quimioteràpia dels pacients i els seus familiars i dels professionals de l’Hospital de Dia, a l’edifici C de l’Hospital Can Misses.

Plantagrama, el projecte de musicoteràpia per a pacients ingressats i professionals de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, compleix des de fa dos anys i mig amb la seva cita mensual. La iniciativa d’humanització de l’atenció sanitària per mitjà de la música es va implantar el mes de setembre de 2016, i d’aleshores ençà hi han passat 33 artistes i grups, que altruistamente han aconseguit que els pacients i els seus familiars oblidin per un moment l’ingrés.

Darrere de Plantagrama hi ha el Dr. Enrique Garceran, metge del Centre de Salut Can Misses (Eivissa) i membre de la Unitat de Seguretat del Pacient, impulsora d’aquest projecte, que cada mes aconsegueix acostar la música o algun altre tipus d’actuació —com ara sessions de màgia— als hospitals de Formentera i Can Misses.

Gràcies a Plantagrama hi han actuat el pianista Santi Pérez i el violinista Ramsés Puente, Il Duo Optimus, Grupo B-side, Carlos Vesperinas i Paula Martos del Duo de Arce, Los Canallas del Guateque, el duo format pel saxofonista Pere Prieto i la pianista Elvira Ramón, Alfredo Souza i Doralice Souza, Projecte Mut, Chris Martos, Coro de Voces de Sant Carles, el cor de la parròquia de Santa Creu, La Década Prodigiosa, Nuria B. Walter, Somos Uno, el cantant Maxim Pashnik i la pianista Nicoleta Mirca, Isabel María Albaladejo i Encantades, Rebobinant, Los Frígolos, Mad Soul, Dr. Trapero, Voicello, Saligardos, Wataru Kousaka & Devaganari, Pin-Up Sound, Mago Albert, David Devanagari, Mago Lucas, el Coro de Gospel de Joaquín Garli, Sentimiento Rociero, Antic Balàfia Ensemble, Conservatori Professional de Música i Dansa d’Eivissa i Formentera, Catalina Bufí, la soprano Lucía Herranz i Jordi Martí i, finalment, Azahar López.

Paz Merino, cap de l’UCI i coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient, es va sentir molt satisfeta: “És molt important implantar projectes d’humanització, però tan rellevant o més és mantenir-los i complir més de dos anys i mig acostant la música als pacients i als seus familiars. És un autèntic assoliment que cal reconèixer al Dr. Garceran i a tots els músics que s’han implicat generosament amb Plantagrama i els pacients d’Eivissa i Formentera”.

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 26/05/2019]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]