Categoria: Qualitat

El Centre de Salut Escola Graduada millora l'accessibilitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre de Salut Escola Graduada (Palma) ha millorat notablement l’accessibilitat adaptant l’espai a les persones amb mobilitat reduïda.

Aquesta iniciativa forma part del Pla d’accessibilitat, elaborat conjuntament amb l’entitat local PREDIF Illes Balears, i té per objectiu adaptar tots els centres de salut suprimint-ne les barreres arquitectòniques.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, va visitar el centre el dia 31 d’octubre, acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster, entre d’altres.

Amb un pressupost de 50.000 €, les millores executades en aquest centre de salut han consistit en l’adaptació i la senyalització en sistema Braille de tres lavabos que s’ubiquen a les plantes primera, segona i tercera de l’edifici (els banys de la planta baixa i el soterrani ja estaven adaptats). Altres millores de l’accessibilitat, com ara la construcció de rampes d’accés o la instal·lació de taulells més baixos i amples, no han estat necessàries, perquè el centre és relativament nou —es va inaugurar l’any 2009— i ja es van incorporar en el projecte arquitectònic.

El Servei de Salut ha destinat 313.323 € en l’adaptació de diversos centres, entre aquests, els centres de salut de Santanyí (75.000; es Safrà (70.259 €) i Escola Graduada (50.000 €).

En virtut d’un contracte subscrit amb PREDIF Illes Balears es van fer auditories prèvies per valorar les necessitats dels centres de salut. En els nou centres on es va fer l’auditoria, s’hi varen detectar deficiències tant a l’exterior com a l’interior. El defecte principal observat a l’exterior és la manca de senyalització dels guals i dels passos de zebra. Entre les mancances a l’interior, les més comunes són aquestes:

  • Problemes per a la mobilitat: són les que impedeixen la circulació lliure per l’edifici, com ara l’amplada de les portes de les consultes, dels lavabos o dels ascensors, les rampes d’accés, l’adaptació dels lavabos, etc.
  • Deficiències en la comunicació: són les que dificulten la ubicació correcta de les persones, com ara la senyalització en sistema Braille i amb color d’alt contrast, l’altura de les senyalitzacions, dels taulells i dels botons dels ascensors, o la col·locació de baranes.
  • Falta de material: són les relacionades amb l’escassa disponibilitat de lliteres hidràuliques i de cadires de rodes.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 31/10/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]