Categoria: Qualitat

Millores en el Centre de Salut de Santa Ponça

Francina Armengol i Patrícia Gómez han fet un recorregut per les noves instal·acions del CS Santa Ponça

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre de Salut Santa Ponça ja compta amb 10 consultes més i amb el primer laboratori d’investigació d’Atenció Primària de les Illes Balears i el segon de tot l’Estat.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, i el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, van visitar l’ampliació acompanyats pel coordinador del centre, Ignacio Ramírez.

El Servei de Salut de les Illes Balears ha invertit gairebé 1 milió d’euros per ampliar una planta més el centre de salut i construir un aparcament en superfície de 1.100 m². L’ampliació ha permès al centre disposar de 10 noves consultes (que se sumen a les 18 que ja hi havia), una sala de reunions i un laboratori d’investigació, com també lavabos i altres dependències, com ara magatzems. Així, el centre compta en total amb 28 consultes: 16 d’adults; 4 de pediatria; 4 de Salut Mental; 3 de la Unitat d’Atenció a la Dona, i 1 de Farmàcia.

Les noves consultes serviran per millorar i ampliar els espais de feina dels professionals. A més, com a centre de salut docent, disposarà ara també d’una zona de consultes per als residents R4 d’Atenció Primària.

 

El laboratori depèn de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i de l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària de Mallorca i converteix el centre sanitari en un centre d’investigació. Tindrà com a principal objectiu el desenvolupament d’investigacions per incrementar l’activitat física i millorar l’alimentació amb la intenció d’ajudar les persones obeses a perdre pes, un projecte finançat per l’Institut Carles III.

En aquest centre de salut hi fan feina 11 metges de família; 3 pediatres i 11 infermeres. A més, hi ha 15 residents de medicina de família (3, R1; 5, R2; 4, R3, i 3, R4) i un resident d’infermeria, una infermera gestora de casos d’atenció a la cronicitat, un fisioterapeuta, un rehabilitador i un farmacèutic. La Unitat d’Atenció a la Dona compta amb ginecòleg i comare, i la Unitat de Salut Mental, amb psiquiatre, psicòleg i treballador social.

L’augment demogràfic del municipi de Calvià i l’obsolescència d’algunes dependències d’aquest equipament sanitari, que ja té vint-i-tres anys, han fet necessari reformar-lo. Actualment, s’hi ofereix atenció a una població de més de 12.822 targetes sanitàries i, en l’horari de punt d’atenció continuada (PAC), n’hi ha assignades més de 22.627. A més, és important destacar que rep una gran pressió assistencial de població flotant durant la temporada d’estiu.

El Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària — dissenyat pel Servei de Salut i en el qual s’emmarca aquesta reforma— considera un objectiu essencial garantir centres de salut i unitats bàsiques de salut amb una ubicació adequada, amb espais suficients i polivalents, en què els professionals puguin dur a terme la seva tasca de manera confortable i amb infraestructures amb tecnologia adient per donar una resposta eficaç als problemes de salut de la població.

[Font: Presidència de Govern. 12/12/2019]

[Foto: Presidència de Govern]