Categoria: Recursos humans

El Ministeri modifica l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut per reduir-ne la temporalitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el BOE de dimecres, dia 6 de juliol de 2022, s'ha publicat el reial decret llei 12/2022, de 5 de juliol, pel qual es modifica la Llei 55/2003 de l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut per tal de reduir-ne la temporalitat.

La taxa de temporalitat registrada en l'ocupació pública de les institucions sanitàries públiques arriba a taxes properes al 50% del seu personal, patint una evolució molt desfavorable en la darrera dècada, ja que s'ha passat del 21,69%  l'any 2011, fins al 47,31% el 2020. Aquesta situació no només s'allunya de forma manifesta del model de funció pública configurat per la Constitució, sinó que compromet l'adequada prestació dels serveis públics, en la mesura en què la temporalitat impedeix articular polítiques de recursos humans dirigides a garantir la qualitat d'aquests.

Aquesta situació no ha passat inadvertida a les institucions de la Unió Europea. En les recomanacions específiques dirigides al nostre país, han destacat la necessitat de posar fi a l'elevada temporalitat en l'ocupació pública. 

Aquestes normes actuen en tres aspectes: l'adopció de mesures eficaces per a prevenir i sancionar l'abús en la temporalitat en el futur, l'adopció de mesures immediates respecte de l'elevada temporalitat existent (els processos d'estabilització) i la potenciació de la planificació i l'adequada gestió dels recursos humans en les administracions públiques tradicionalment inexistents.

Les mesures contingudes en el reial decret llei pretenen garantir que les institucions sanitàries públiques inicien un reequilibri que aporti credibilitat a l'evolució futura de la temporalitat en l'ocupació pública, a fi de situar la taxa de cobertura temporal per sota del 8% de les places estructurals.

Per a més informació, consulta aquest enllaç al BOE.

[Font: BOE. 06/07/2022]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]