Categoria: Institucions sanitàries

La Conselleria de Salut en contra del Reial decret que regula la prescripció infermera

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, s’ha manifestat en contra del Reial decret de prescripció infermera que va aprovar el Consell de Ministres el 23 d’octubre de 2015 i que entra en vigor avui, després que es publiqués ahir en el BOE. La consellera ha manifestat que “estam totalment en contra del contingut d’aquest Reial decret perquè suposa un acte d’absoluta irresponsabilitat, que va en contra de la realitat sanitària i no respon a les necessitats dels pacients”.

El text estableix que els metges, els odontòlegs i els podòlegs, en l’àmbit de les seves competències respectives, són els únics professionals amb facultat per receptar. Per tant, els infermers, malgrat que tenen la mateixa formació en farmacologia acreditada pel Ministeri d’Educació, no podran administrar legalment cap medicament ni producte sanitari, si no hi ha prèviament un prescriptor que diagnostiqui el pacient i determini el protocol de pràctica clínica que s’ha de seguir.

L’entrada en vigor del Reial decret no només no soluciona el problema del buit legal que afecta l’activitat del personal d’infermeria, sinó que n’agreuja la situació, atès que imposa una prohibició que sense cap motiu lleva autonomia als professionals que duen a terme una tasca assistencial amb formació i eficiència provades.

Gómez ha dit que “el Ministeri ha creat un problema on no n’hi havia cap” i defensa la capacitació de les infermeres i dels infermers. Així mateix, lamenta que la nova normativa els impedirà fer, de manera autònoma, centenars d’actuacions que fins ara han realitzat amb normalitat.

Aquesta decisió té conseqüències directes per als professionals d’Infermeria, que ja no podran dur a terme moltes de tasques quotidianes sense l’autorització prèvia del metge; per als metges mateixos, que veuran augmentat considerablement el volum de feina, i per als pacients, que veuran allargats els temps d’atenció.

La consellera ha apel·lat al sentit comú i ha anunciat que els serveis jurídics fan feina per tal de cercar una solució que doni suport i estabilitat als treballadors. En aquest sentit, s’estudiarà la possibilitat d’impugnar el Reial decret.

[Font: Conselleria de Salut. 23/12/2015]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*11/01/2016 - Infermeres de Balears demanen la suspensió del Reial decret de la prescripció infermera.
*
24/12/2015 - Comunicat del COIBA envers l'entrada en vigor del Reial decret que regula la prescripció infermera.
*24/12/2015 - Publicació en el BOE del Reial decret que regula la prescripció infermera.
*12/11/2015 - Rebuig del Reial decret del Govern central que regula la prescripció infermera.