Categoria: Institucions sanitàries

Publicació en el BOE del Reial decret que regula la prescripció infermera

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el BOE núm. 306, de 23 de desembre de 2015, s'ha publicat el Reial decret 954/2015, de 23 d'octubre, pel qual es regula la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per part del personal d'Infermeria.

Tant l'anterior Llei, com l'actual text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, disposen que els metges, els odontòlegs i els podòlegs són els únics professionals amb facultat per receptar medicaments subjectes a prescripció mèdica.

Actualment, l'article 79 del text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, confereix al personal d'Infermeria la facultat per, de forma autònoma, indicar, usar i autoritzar la dispensació de tots aquells medicaments no subjectes a prescripció mèdica i els productes sanitaris d'ús humà relacionats amb el seu exercici professional, mitjançant l'ordre de dispensació corresponent.

Així doncs, és objecte d'aquest Reial decret regular, en el marc dels principis de l'atenció integral de la salut i per a la continuïtat assistencial, i de conformitat amb el que es preveu a l'article 79 del text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, aprovat pel Reial decret legislatiu, 1/2015, de 24 de juliol, en relació amb els articles 7 i 9.1 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries, les actuacions següents:

  • Les actuacions del personal d'Infermeria en matèria d'indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà, relacionats amb el seu exercici professional.
  • L'elaboració i validació dels protocols i guies de pràctica clínica i assistencial per a la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica per part del personal d'Infermeria.
  • El procediment d'acreditació del personal d'Infermeria, tant del responsable de cures generals como del responsable de cures especialitzades, com a requisit previ i necessari per al desenvolupament de les actuacions esmentades als articles 2 i 3.

Les disposicions d'aquest Reial decret s'aplicaran tant si les activitates es desenvolupen en els serveis sanitaris públics com si ho fan en l'àmbit de la sanitat privada.

Igualment, l'article 3 d'aquest Reial decret disposa que perquè el personal d'Infermeria acreditat pugui dur a terme les actuacions contemplades respecte dels medicaments subjectes a prescripció mèdica, serà necessari que el corresponent professional prescriptor hagi determinat prèviament el diagnòstico, la prescripció i el protocol o guia de pràctica clínica i asistencial a seguir.

Aquest Reial decret entrarà en vigor el 24 de desembre de 2015.

[Font: BOE. Núm. 306. 23/12/2015]

[Foto: Hospital Son Llàtzer]

Notícies relacionades a Infosalut
*11/01/2016 - Infermeres de Balears demanen la suspensió del Reial decret de la prescripció infermera.
*
24/12/2015 - Comunicat del COIBA envers l'entrada en vigor del Reial decret que regula la prescripció infermera.
*24/12/2015 - La Conselleria de Salut en contra del Reial decret que regula la prescripció infermera.
*12/11/2015 - Rebuig del Reial decret del Govern central que regula la prescripció infermera.