Categoria: Qualitat

S’estableix la gratuïtat de les places d’aparcament dels hospitals públics de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el BOIB núm. 142, de 13 de novembre de 2018, s’ha publicat la Llei 11/2018, de 6 de novembre, per la qual s’estableix la gratuïtat de les places d’aparcament dels hospitals públics de les Illes Balears.

Actualment, a les Illes Balears hi ha dotze hospitals públics, gestionats pel Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut).

A Mallorca: Hospital Universitari Son Espases, Hospital Son Llàtzer, Hospital General, Hospital Psiquiàtric i Hospital Verge de la Salut, a Palma; Hospital Joan March, a Bunyola; i hospitals comarcals d’Inca i de Manacor. A Menorca: Hospital Mateu Orfila. A Eivissa: Hospital Can Misses. I a Formentera: Hospital de Formentera.

A Mallorca, a més, està previst disposar, properament i novament, de l’Hospital Son Dureta; i a Menorca, de l’Hospital Verge del Toro.

Tots els hospitals públics gestionats pel Servei de Salut disposen d’una zona d’aparcament pròpia, en règim de gratuïtat, excepte en dos casos: a l’Hospital Universitari de Son Espases, a Palma, i a l’Hospital Can Misses, a Eivissa.

Així doncs, el principi d’igualtat inspira clarament el contingut d'aquesta llei, que té com a objectiu principal assolir la igualtat en les condicions d’accés als serveis públics hospitalaris per a tots els ciutadans de les Illes Balears.

En el cas de l’Hospital Can Misses, atès que l’hospital està situat a una zona urbana, les conseqüències de la manca de gratuïtat de les places d’aparcament en el recinte hospitalari determinen que aquest estigui infrautilitzat i, per contra, es col·lapsin les places d’aparcament de la zona urbana que envolta l’hospital, amb el perjudici que això comporta per als veïns d’aquesta zona.

En el cas de l’Hospital Universitari Son Espases, la situació s’agreuja per la seva localització, atès que prop d’aquest no hi ha zones d’aparcament urbà, de manera que els usuaris de l’hospital es veuen obligats a aparcar en el recinte hospitalari i a abonar les tarifes corresponents, ja que no sempre és possible o adient la utilització del transport públic, en funció de les circumstàncies dels pacients.

Aquesta llei estableix que:

  • Les places d’aparcament dels hospitals públics de la comunitat autònoma de les Illes Balears han de ser gratuïtes, amb la finalitat d’assegurar-ne la igualtat dels ciutadans en les condicions d’accés (article primer).
  • Els concessionaris dels aparcaments públics dels hospitals públics han de col·laborar amb el Servei de Salut en l’adopció de les mesures necessàries per a l’execució immediata d’allò que disposa l’article anterior (article segon).

[Font: BOIB. Núm. 142. 13/11/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*02/01/2019 - Els pàrquings dels hospitals Son Espases i Can Misses seran gratuïts a partir de l'1 de gener.
*26/09/2018 - Son Espases amplia l’aparcament amb 525 noves places gratuïtes.
*31/10/2018 - Comencen les obres de l'ascensor de l'aparcament de l'Hospital Can Misses.