Categoria: Investigació i innovació

Reforma de la Llei de la Ciència i reorganització dels organismes de recerca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat iniciar els tràmits que condueixin a l'aprovació de la llei que modifica la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, que té com a objectiu crear una carrera investigadora atractiva i estable, impulsar la transferència de coneixement i millorar la governança del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació.

També dona llum verda al Reial decret pel qual s'integren tres organismes públics de recerca (OPIs) en el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC): l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), l'Institut Nacional de Recerca Agrària i Alimentària (INIA) i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). Aquesta reforma busca millorar la gestió i les capacitats científiques i d'assessorament dels OPIs.

El primer objectiu d'aquesta reforma és aconseguir una carrera científica atractiva, predictible i estable, que permeti atreure i retenir el talent científic. Amb l'augment històric de gairebé el 60% en els pressupostos de 2021, el Ministeri de Ciència i Innovació considera que és el millor moment per a afrontar una reforma que modernitzi la contractació d'empleats públics i redueixi la precarietat i la temporalitat dels científics a Espanya.

Per a això, es proposa la creació d'un model de contractació tipus ‘tenure track’, utilitzat als EUA, el Canadà i de forma més recent en països europeus com Alemanya, Suïssa o Itàlia, i que consisteix en una contractació fixa subjecta a avaluació externa. Amb aquest nou model, a més, l'administració espanyola seguirà la recomanació de la Comissió Europea, que ha instat a Espanya a escometre reformes en aquest sentit.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 30/03/2021]

[Foto: CSIC]