Categoria: Estudis i projectes

Detecció a peu de llit de patògens productors de carbapenemassa amb nanosensors plasmònic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Multidisciplinar de Sèpsia de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), amb membres de la Universitat de les Illes Balears, l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Hospital Universitari Son Espases, ha publicat un estudi sobre la detecció a peu de llit de la producció de patògens de carcapenemassa amb nanosensors plasmònics.

Giulia Santopolo, Estrella Rojo-Molinero, Antonio Clemente, Antonio Oliver, i investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Bedside Detection of Carbapenemase-Producing Pathogens with Plasmonic Nanosensors" a la revista Sensors and Actuators B: Chemical.

10577Donar el tractament antibiòtic correcte com més aviat millor és molt important per millorar els resultats de sèpsia. En aquest context, les infeccions per bacteris resistents a β-lactàmics poden ser mortals. Els procediments actuals per identificar aquests patògens són llargs i requereixen una infraestructura complexa. Aquí, s'introdueix un quit de diagnòstic per detectar patògens productors de carbapenemassa a peu de llit. El quit genera tests acolorits que són fàcilment distingibles a la vista o analitzant una fotografia amb un mòbil. El color és generat per nanopartícules d'or, les quals s'han dissenyat per detectar l'activitat β-lactamassa amb una sensibilitat molt elevada.

Per aquesta prova no es requereixen ni cultiu microbià ni equip especialitzat. El quit pot detectar infeccions per bacteris productors de carbapenemassa directament a mostres d'orina en 2,5 h, fins i tot quan aquestes contenen un excés de bacteris interferents. També pot detectar-los en mostres d'esput en menys de 3 h. El ràpid temps d'assaig, juntament amb la capacitat de detectar infeccions perilloses, permet la personalització dels tractaments antimicrobians molt més ràpid que una prova completa de susceptibilitat als antibiòtics, que pot trigar dies a realitzar-se. El quit també es pot aplicar en situacions de recursos limitats en les quals no es disposi d'altres opcions per a les proves de susceptibilitat als antimicrobians.

Referència de l'article
Santopolo G, Rojo-Molinero E, Clemente A, Borges M, Oliver A, de la Rica R. Bedside Detection of Carbapenemase-Producing Pathogens with Plasmonic Nanosensors. Sensors and Actuators B: Chemical. 2020;129059. doi: /10.1016/j.snb.2020.129059.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Philippe de la vie / Tex / CC BYND 2.0]