Categoria: Estudis i projectes

Comparativa entre atenció i experiències de pacients crònics complexos

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Gerència d'Atenció Primària de Mallorca ha participat en un estudi multicèntric sobre la comparativa entre atenció i experiències de pacients crònics complexes. També hi han participat la Universitat de Cantabria, l'IDIVAL, la Universitat Isabel I, el Servicio Cántabro de Salud i el SALBIS.

Joana Maria Taltavull-Aparicio, subdirectora d'infermeria d'Atenció Primària de Mallorca, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Comparison between attention and experiences of chronic complex patients: A multicentric study" a la revista Health and Social Care in the Community.

L'objectiu d'aquesta investigació és explorar i analitzar l'estat funcional i experiències de pacients complexos localitzats en els nivells 3-4 de la piràmide de risc del model d'atenció crònica a atenció primària, dins el sistema hospitalari de dues regions espanyoles. El disseny va ser mixt (COREQ).

Els participants es varen inscriure en programes per a pacients crònics complexos i els seus cuidadors. Es varen recollir les variables sociodemogràfiques, junt amb les següents mesures: el test de Barthel, el mini test mental, el qüestionari Zarit, l'escala IEXPAC i l'escala Braden. Es va realitzar una entrevista semiestructurada individualment amb pacients per tal d'explorar les seves experiències i narratives en el procés de la seva malaltia i el suport que han rebut.

La mostra es va formar amb 206 pacients pluripatològics crònics, dels que 103 eren de Cantàbria i altres 103 eren de Mallorca. El perfil dels pacients en ambdues regions era molt similar. Hi havia una distribució equitativa entre els dos gèneres i els pacients eren majors de setanta-vuit anys. Tots tenien educació bàsica (primària), una renda mitjana i una dependència física moderada, rebent assistència principalment de la seva descendència.

L'anàlisi qualitatiu va destacar la consciència dels pacients de la seva malaltia i la seva preocupació pel futur, assenyalant que, en general, els pacients estaven satisfets amb l'atenció rebuda pels seus cuidadors i el sistema de salut. Es pot concloure que aquest és el primer estudi multicèntric d'aquestes característiques dut a terme a Espanya, a pesar de ser el segon país amb més població gran del món. És important provar nous models organitzacionals diferenciant àrees de pràctica clínica avançada, on tant els pacients com els seus cuidadors poden ser corresponsables dins el procés d'atenció.

Referència de l'article
Sarabia-Cobo C, Fernández-Peña R, Taltavull JM, Lladó-Jordan G, González S, Molina-Mula J, et al. Comparison between attention and experiences of chronic complex patients: A multicentric study. Health Soc Care Community. Gen 2021. doi: 10.1111/hsc.13269. PubMed PMID:33453131.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent gran passejant / CC BY-NC-SA 4.0]