Categoria: Estudis i projectes

Teràpia fotodinàmica intralesional en la hidradenitis supurativa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha publicat un article sobre la teràpia fotodinàmica intralesional en la hidradenitis supurativa.

Juan Garcias-Ladaria, Oriol Corral-MagañaLuis J. del Pozo i Ana Martín‐Santiago, dermatòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Intralesional photodynamic therapy in hidradenitis suppurativa: Getting closer to the target" a la revista Photodiagnosis and Photodynamic Therapy.

El tractament exitós de la hidradenitis supurativa (HS) amb teràpia fotodinàmica intralesional (TFD-I) ha estat reportat prèviament en algunes sèries de casos publicades fa alguns anys. Es presenten dades addicionals i resultats de pacients per a aquesta forma de TFD.

Es tracta d'un estudi observacional retrospectiu que inclou a tots els pacients diagnosticats de HS i tractats amb IL-*PDT a l'Hospital Universitari Son Espases des de febrer de 2019 fins a febrer de 2020. Sota anestèsia local o general, es va introduir en la lesió àcida 5-aminolevulínic (5ALA) en gel 2% o solució 1%. Després de dues hores, la lesió va ser irradiada intralesionalment (1,4 W, fluència 168 J/cm²) amb la punta d'una fibra òptica de 0,4 mm de gruix connectada a un làser de díode continu de 630 nm. La principal variable de resultat va ser el resultat (remissió, millora o absència de canvis) de cada lesió 3 mesos després de la teràpia. El resultat al cap de 6 mesos i els efectes secundaris van ser resultats secundaris. Es va dur a terme una anàlisi multivariant per a obtenir odds ràtios ajustades per a l'absència de canvis enfront de la millora o la remissió als 3 mesos per a les variables significatives.

Encara que els nostres resultats no van presentar el nivell de remissió dels estudis anteriors, la IL-*PDT va ser útil en la majoria dels nostres pacients. Les intervencions primerenques en pacients amb menor càrrega inflamatòria van ser les més valuoses.

Referència de l'article
Garcias-Ladaria J, Corral-Magaña O, del Pozo LJ, Martín-Santiago A. Intralesional photodynamic therapy in hidradenitis suppurativa: Getting closer to the target. Photodiagnosis Photodyn Ther. 2021;34:102339. doi: 10.1016/j.pdpdt.2021.102339. PubMed PMID:33992813.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Hospital Universitari Son Espases / CC BY-NC-SA 4.0]