Categoria: Estudis i projectes

Canvis de l'epidemiologia i en la pràctica clínica de l'al·lèrgia mediada per IgE en pediatria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Pediatria d'Atenció Primària de Mallorca ha participat en la publicació d'un article sobre els canvis de l'epidemiologia i en la pràctica clínica de l'al·lèrgia mediada per IgE en pediatria. També hi han participat diferents centres espanyols.

Mercedes Escarrer Jaume, pediatra del Centre de Salut Sant Agustí, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Cambios en la epidemiología y en la práctica clínica de la alergia mediada por IgE en pediatría" a la revista Anales de Pediatría.

En les darreres dècades, les malalties al·lèrgiques han augmentat de forma exponencial i, encara sembla que la prevalença de l'asma en pediatria s'està estabilitzant (a Espanya s'estima entorn del 10%) no passa el mateix amb l'al·lèrgia alimentària i l'anafilaxi que estan en clar increment, constituint un problema de salut pública de primera magnitud. Considerant les tendències epidemiològiques, les prediccions de l'Acadèmia Europea d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (EAACI) estimen que, en menys de quinze anys, més de la meitat de la població europea patirà algun tipus d'al·lèrgia.

Els avanços en els mètodes diagnòstics en al·lèrgia alimentària, sobretot el diagnòstic molecular, permeten conèixer el perfil de sensibilització i explicar el fenomen de la reactivitat creuada, preveure el potencial risc de les transgressions alimentàries, i indicar adequadament la dieta d'evitació en aquests pacients. Així, el desenvolupament de la biologia molecular i la nanotecnologia han duit a l'aparició de noves tecnologies (microarrays) que faciliten l'estudi, sobretot dels pacients polisensibilitzats, permetent una immunoteràpia específica als al·lèrgens (ITA) més personalitzada. Els darrers avanços en tractaments amb biològics impliquen un impacte, no només en l'evolució de la malaltia, sinó també en la qualitat de vida dels pacients.

Referència de l'article
Escarrer-Jaume M, Julia JC, Quevedo-Teruel S, Prieto Del-Prado A, Sandoval-Ruballos M, Quesada-Sequeira F, et al. Cambios en la epidemiología y en la práctica clínica de la alergia mediada por IgE en pediatría. An Pediatr. Jun 2021. doi: 10.1016/j.anpedi.2021.04.014. PubMed PMID:34119433.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Càmera inhaladora / CC BY-NC-SA 4.0]