Categoria: Estudis i projectes

Comparació de la diversió biliopancreàtica oberta enfront de laparoscòpica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia General de l'Hospital Universitari Son Espases ha publicat un article on es compara la diversió biliopancreàtica oberta enfront de laparoscòpica.

Alessandro Bianchi, Alberto Pagan-Pomar, Marina Jimenez-Segovia i Francesc Xavier González Argente, cirurgians de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Long-term comparative study on open versus laparoscopic biliopancreatic diversion" a la revista Surgical Endoscopy.

Fins a l'actualitat, la cirurgia bariàtrica s'ha proposat com el tractament més eficaç per a resoldre l'obesitat mòrbida, una malaltia crònica multifactorial amb tendència epidèmica i creixent. El propòsit d'aquest estudi va ser determinar l'impacte de la laparoscòpia en els paràmetres de pèrdua de pes en pacients amb obesitat mòrbida operats segons la derivació biliopancreàtica (DBP) de Scopinaro i avaluar les complicacions primerenques i tardanes relacionades amb l'abordatge obert i laparoscòpic d'aquesta tècnica.

Es tracta d'un estudi longitudinal retrospectiu en pacients consecutius sotmesos a DBP per obesitat mòrbida entre 1999 i 2015. A partir de 2006 es va introduir en el nostre grup la tècnica laparoscòpica per a la cirurgia de l'obesitat. En tots dos abordatges, cirurgia oberta i laparoscòpica, el procediment realitzat consisteix en una secció gàstrica proximal amb una reconstrucció en I de Roux llarga. Es van avaluar les següents variables en els dos grups: durada de la intervenció (min), pèrdua de sang estimada (ml), conversions a l'abordatge obert (%), estada preoperatòria, postoperatòria i global (dies). Les complicacions es van dividir en complicacions postoperatòries primerenques i tardanes. Les complicacions quirúrgiques primerenques es van catalogar segons la classificació de Clavien-*Dindo.

La DBP laparoscòpica és una tècnica segura que permet una estada hospitalària més curta en comparació amb la cirurgia oberta i que permet reduir dràsticament la incidència d'hèrnies incisionals.

Referència de l'article
Bianchi A, Pagan-Pomar A, Jimenez-Segovia M, Gonzalez-Argenté FX. Long-term comparative study on open versus laparoscopic biliopancreatic diversion. Surg Endosc. Mar 2021. doi: 10.1007/s00464-021-08383-4. PubMed PMID:33651166.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dona passejant per Palma / CC BY-NC-SA 4.0]