Categoria: Estudis i projectes

Tesi doctoral sobre obesitat i nutrició a la gent gran

Cristina Bouzas Velasco

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'obesitat en les persones grans incrementa específicament el risc de patir patologies diverses, a més de produir limitacions funcionals, dolor crònic i reduir la qualitat de vida.

L'objectiu de la tesi doctoral de Cristina Bouzas Velasco, defensada a la Universitat de les Illes Balears, és avaluar la relació entre diversos paràmetres de la imatge corporal, els estils de vida i la salut en una població d'adults grans que tenen sobrepès o obesitat, així com el canvi que experimenten després d'un any d'intervenció.

La primera estratègia que s’ha d’aplicar per revertir l'excés de pes es basa en estils de vida saludables, com el mediterrani, que prevé patologies cardiovasculars i redueix la mortalitat. No obstant això, no sempre és bo de fer canviar l’estil de vida. El risc que implica per a la salut el pes propi sovint s'infravalora, ja sigui perquè tenim una percepció incorrecta de la imatge corporal o bé perquè no li donam la rellevància que té, especialment en les persones grans. Així, la imatge corporal pot afectar les accions necessàries per millorar el pes, els estils de vida i la salut.

La tesi s'ha desenvolupat en el marc de l'estudi PREDIMED-Plus, en el qual participa el grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la UIB-IdISBa i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN). L'estudi PREDIMED-Plus té com a objectiu comparar l'efecte de la dieta mediterrània tradicional amb el d'una intervenció basada en una dieta mediterrània baixa en calories, la promoció de l'activitat física i la teràpia conductual en la prevenció de malalties cardiovasculars associades a l'obesitat. Per a això, s'ha fet un seguiment durant sis anys de 6.000 pacients voluntaris de tot l'Estat (300, a Mallorca) per estudiar noves solucions al sobrepès i l'obesitat.

Fruit d'aquest treball, la investigadora assenyala que l'autopercepció de l'excés de pes es relaciona amb la gestió espontània del pes corporal, generalment mitjançant l’alimentació, l'activitat física o combinacions d'ambdues.

Fitxa de la tesi doctoral (data lectura 30/10/2020)

Autora: Cristina Bouzas Velasco.
Títol: «Imagen corporal y estilo de vida en adultos mayores con sobrepeso y obesidad».
Directors: Josep Antoni Tur Marí i Maria del Mar Bibiloni Esteva.
Programa de doctorat en Nutrició i Ciències dels Aliments.

[Font: Universitat de les Illes Balears. 22/07/2021]

[Foto: Universitat de les Illes Balears]