Categoria: Estudis i projectes

Associació inversament proporcional del consum de fruita i verdures amb els àcids grassos saturats en plasma

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Hospital Universitari Son Espases (HUSE), ha participat en un estudi sobre l'associació inversament proporcional del consum de fruita i verdures amb els àcids grassos saturats en plasma amb base de les dades de l'assaig Predimed Plus. També hi han participat diferents centres espanyols.

Dora Romaguera i Lara Prohens, investigadores del Grup NUTRECOR, han participat en un article amb el títol "Fruit and Vegetable Consumption is Inversely Associated with Plasma Saturated Fatty Acids at Baseline in Predimed Plus Trial" a la revista Molecular Nutrition & Food Research.

Els àcids grassos (AG) plasmàtics s'associen al desenvolupament de malalties cardiovascular i a la síndrome metabòlica. L'objectiu d'aquest estudi és avaluar la relació entre el consum de fruites i verdures (FiV) i els AGs plasmàtics i els seus subtipus.

El plasma AG es varen avaluar en una anàlisi transversal d'una submostra de 240 persones de l'estudi PREDIMED-Plus. Els participants es varen categoritzar en quatre grups de fruita, verdures i consum de greix, d'acord amb el qüestionari de freqüència alimentària. L'anàlisi del plasma AG es duu a terme utilitzant cromatografia. Les associacions entre AG són més baixes en grups amb alt nivell de consum de FiV, especialment quan el consum de greix és alt. El total d'AG i n-6 poliinsaturat AG tendeix a ser més baix en alts consumidors de FiV només en el grup d'alt consum de greix.

El consum de FiV és associat amb una menor saturació del plasma AG quan el consum de greix és alt. Aquestes troballes suggereixen que el consum de FiV podria tenir diferents associacions amb el plasma AG depenent amb el seu subtipus i en la mesura de la ingesta de greixos.

Referència de l'article
Domínguez-López I, Marhuenda-Muñoz M, Tresserra-Rimbau A, Hernáez Á, Moreno JJ, Martínez-González MÁ, et al. Fruit and Vegetable Consumption is Inversely Associated with Plasma Saturated Fatty Acids at Baseline in Predimed Plus Trial. Mol Nutr Food Res. 2021;e2100363. doi: 10.1002/mnfr.202100363. PubMed PMID: 34273124.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Fruita al mercat / CC BY-NC-SA 4.0]