Categoria: Estudis i projectes

Detecció ràpida i visual del SARS-CoV-2, el virus de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'investigació Nutrigenòmica, biomarcadors i avaluació de riscos (NuBE) de la Universitat de les Illes Balears, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), i Alimentómica  ha publicat un article sobre la detecció ràpida i visual del SARS-CoV-2, el virus de la COVID-19.

Bàrbara Reynés, Francisca Serra i Andreu Palou, investigadores del Grup NuBE, han publicat l'article amb el títol "Rapid visual detection of SARS-CoV-2 by colorimetric loop-mediated isothermal amplification" a la revista Biotechniques.

11999En aquesta publicació els autors mostren els resultats obtinguts en l'adaptació de la tècnica d'amplificació del material genètic de SARS-CoV-2. Es basa en una metodologia semblant a la coneguda PCR, si bé es du a terme en condicions isotèrmiques i en bucle, la qual cosa s'anomena LAMP (de les seves sigles en anglès). Concretament els autors presenten un nou conjunt d'encebadors que mitjançant la tècnica LAMP detecten l'ARN del virus causant de la COVID-19. Aquesta tècnica és tan sensible com la PCR i presenta certs avantatges enfront de la PCR: és més ràpida i permet la detecció de forma visual, amb un canvi de color de la mostra, de la presència de l'ARN del virus. Els encebadors que han dissenyat els autors reconeixen el gen ORF1ab del virus i s'ha vist com permeten detectar el material genètic viral de forma visual en poc més de 15 minuts. Addicionalment, la combinació d'aquest conjunt d'encebadors amb un altre conjunt prèviament dissenyat per altres autors és capaç d'augmentar encara més la sensibilitat de detecció del virus (detectant fins a 250 còpies d'ARN víric). Finalment, donat l'interès per a identificar el virus en mostres fàcilment recollides i sense necessitat de manipulació, els autors mostren com el set d'encebadors dissenyat podria ser útil per a detectar el virus en mostres de saliva, mínimament tractades, sense necessitat d'extreure prèviament l'ARN. Aquest procés de detecció podria implementar-se fàcilment en la generació d'un dispositiu de detecció del SARS-CoV-2 nou, ràpid i sensible.

Referència de l'article
Reynés B, Serra F, Palou A. Rapid visual detection of SARS-CoV-2 by colorimetric loop-mediated isothermal amplification. Biotechniques. 2021;70(4):218-25. doi: 10.2144/btn-2020-0159. PubMed PMID: 33820475.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca/Grup NuBE]