Categoria: Estudis i projectes

Nivells de caspasa-1 en el líquid cefalorraquidi de pacients amb lesió cerebral traumàtica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Medicina Intensiva i Neurocirurgia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han participat en la publicació d'un estudi sobre la correlació amb la pressió intracranial i el resultat dels nivells de caspasa-1 en el líquid cefalorraquidi de pacients amb lesió cerebral traumàtica. També hi ha participat la University of Miami Miller School of Medicine.

Jon Perez-Barcena i Joan Antoni Llompart-Pou, metges de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases; Catalina Crespí i Guillem Frontera, investigadors de l'IdISBa; i Osman Salazar, Victor Goliney i Javier Ibáñez Domínguez, neurocirurgians de l'Hospital Universitari Son Espases; han publicat l'article amb el títol "Levels of caspase-1 in cerebrospinal fluid of patients with traumatic brain injury: correlation with intracranial pressure and outcome" a la revista Journal of Neurosurgery.

Els objectius d'aquest estudi eren avaluar els nivells de proteïnes de senyalització de l'inflamasoma en el sèrum i líquid cefalorraquidi (LCR) de pacients amb lesió cerebral traumàtica (LCT) i correlacionar aquest nivell de proteïna amb la pressió intracranial (PIC) i els resultats clínics al cap de sis mesos després de la lesió.

Aquest estudi prospectiu i observacional en pacients amb LCT moderada i severa que varen necessitar un drenatge ventricular extern com a part del seu tractament. Es varen recollir el sèrum i les mostres de LCR tres vegades al dia durant els primers cinc dies després de la LCT. Els autors han determinat la concentració de la proteïna de caspasa-1 en el LCR i sèrum en pacients amb LCT utilitzant assaigs immunoenzimàtics disponibles en el mercat. El valor de la PIC es va guardar cada hora. El resultat al cap de sis mesos es va avaluar utilitzant l'Escala Glasgow Extensa.

En aquesta cohort de pacients amb LCT que varen ser admesos en l'UCI neuroquirúrgica, la proteïna de l'inflamasoma caspasa-1 augmenta en el LCR de pacients amb PIC, especialment en els dies 2 i 3 després del LCT. Els nivells de proteïna caspasa-1 en LCT també eren més altes en pacients amb resultats pobres durant les primeres 96 hores després de la LCT. A més, no només el valor absolut de la caspasa-1, però també la seva tendència és associada amb mala evolució.

Referència de l'article
Pérez-Bárcena J, Crespí C, Frontera G, Llompart-Pou JA, Salazar O, Goliney V, et al. Levels of caspase-1 in cerebrospinal fluid of patients with traumatic brain injury: correlation with intracranial pressure and outcome. Journal of Neurosurgery. 2021;134(5):1644-9. doi: 10.3171/2020.2.JNS193079. PubMed PMID: 32357337.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consultau cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / TCAI transfereix una persona cap a un altre servei / CC0 1.0]