Categoria: Estudis i projectes

Associació de la ingesta de greix animal amb l'albuminúria en pacients amb MHNA i SM

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), amb membres de la Universitat de les Illes Balears i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), el Servei d'Ànàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i Atenció Primària de Mallorca, han participat en la publicació d'un estudi sobre l'associació de la ingesta de grasa animal amb l'albuminúria en pacients amb malaltia de fetge gras no alcohòlic i síndrome metabòlica. També hi han participat Red Asistencial Juaneda, el CIBEROBN, la Universitat de Navarra i IMDEA Food.

Manuela Abbate, Catalina M MascaróSofía Montemayor, , Silvia TejadaAntoni Sureda i Josep Antoni Tur, investigadores del Grup NUCOX; Cristina Gómez, facultativa del Servei d'Ànàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases; i  Lucía Ugarriza, investigadora del Grup NUCOX i metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Camp Redó, han publicat l'article amb el títol "Animal Fat Intake Is Associated with Albuminuria in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease and Metabolic Syndrome" a la revista Nutrients.

La malaltia del fetge gras no alcohòlic (MHNA) i la síndrome metabòlica (SM) són associats a la malaltia renal crònica (MRC). La dieta podria tenir un paper predisposant en el desenvolupament d'una major albuminúria en pacients amb HGNA i SM; però, les proves publicades encara són limitades. L'objectiu d'aquesta anàlisi transversal va ser avaluar si els greixos de la dieta s'associa amb canvis en la relació d'albúmina-creatinina urinària (ACRU) en 146 pacients d'entre 40 i 60 anys amb MHNA i SM. Les dades dietètiques es varen recollir mitjançant un qüestionari de freqüència d'aliments; l'ACRU es va mesurar en una única micció matinera. Les fonts i els tipus de greixos alimentaris utilitzats en l'anàlisi varen ser el greix total, els greixos d'origen animal i vegetal, els greixos saturats, les monoinsaturades, les poliinsaturades i les trans. Es va fer una anàlisi de variància d'una via per a avaluar les diferències en la ingesta de greixos alimentaris en les distintes etapes de l'ACRU. Els pacients amb una major ACRU. Els pacients amb una major ACRU varen mostrar un pitjor perfil cardiometabòlic i una major ingesta de greixos animals, en comparació amb els pacients amb nivells normals d'albuminúria. La ingesta de greix animal es va associar amb la mitja d'ACRU, independentment de les possibles covariables.

Referència de l'article
Abbate M, Mascaró CM, Montemayor S, Barbería-Latasa M, Casares M, Gómez C, et al. Animal Fat Intake Is Associated with Albuminuria in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease and Metabolic Syndrome. Nutrients. 2021;13(5):1548. doi: 10.3390/nu13051548 PubMed PMID:33125576.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: p1.pxfuel.com / menjar / Public Domain Mark 1.0]