Categoria: Estudis i projectes

Enquesta sobre enterovirus associats amb la malaltia mans, peu i boca, i altres símptomes mucocutanis a Espanya 2002-2020

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació de les dades de l'enquesta per a enterovirus associats amb la malaltia mans, peu i boca, i altres símptomes mucocutanis a Espanya de 2006 a 2020. També hi han participat l'Instituto de Salud Carlos III, l'Hospital San Joan de Déu, el Complejo Hospitalario de Navarra, l'Hospital de Basurto, l'Hospital La Paz, l'Hospital de Elche i el Complejo Hospitalario de Burgos.

Jordi Reina, microbiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Surveillance for Enteroviruses Associated with Hand, Foot, and Mouth Disease, and Other Mucocutaneous Symptoms in Spain, 2006-2020" a la revista Viruses.

La malaltia de mans, peus i boca (MMPB) és una malaltia lleu causada per enterovirus (EV), encara que a alguns països asiàtics s'han enregistrat grans brots en els darrers vint-i-cinc anys, amb una considerable incidència de complicacions neurològiques. Aquest estudi descriu les característiques epidemiològiques i clíniques de les infeccions per EV implicades en la MMPB i altres símptomes mucocutanis des de 2006 fins a 2020 a Espanya. Es varen incloure mostres positives d'EV a 368 pacients.

La notificació de casos de MMPB o exantemes ha augmentat a Espanya en els darrers anys, probablement associat a un augment de la circulació de CVA6, encara que no semblaven mostrar major gravetat. Però, s'hauria de millorar la vigilància d'EV en les manifestacions mucocutànies per identificar l'aparició de nous tipus o variants causants de brots i patologies més greus.

Referència de l'article
Martínez-López N, Muñoz-Almagro C, Launes C, Navascués A, Imaz-Pérez M, Reina J, et al. Surveillance for Enteroviruses Associated with Hand, Foot, and Mouth Disease, and Other Mucocutaneous Symptoms in Spain, 2006-2020. Viruses. 2021 28;13(5). doi: 10.3390/v13050781. PubMed PMID: 33924875.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ngufra / Hand, foot, and mouth disease on child feet / CC BY-NC-SA 3.0]