Categoria: Estudis i projectes

El paper del metge de família en optimitzar el tractament de la dispnea a pacients amb MPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Malalties Respiratòries Cròniques Balear a Atenció Primària (GREBAP) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un article sobre com un enfocament holístic, que inclogui activitat física, atenció psicològica i rehabilitació pulmonar, pot millorar el tractament de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) en l'àmbit de l'atenció primària.

Miguel Román-Rodríguez, investigador del Grup de Malalties Respiratòries Cròniques Balear a Atenció Primària (GREBAP) i metge del CS Son Pisà, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Targeting exertional breathlessness to improve physical activity: the role of primary care".

Els metges d'atenció primària tenen un paper fonamental en el diagnòstic i el tractament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). El fet de treballar juntament amb els pacients per a tractar la dispnea d'esforç i augmentar l'activitat física, fa que els metges d'atenció primària tenguin un paper molt important a les primeres fases de la malaltia per tal de millorar els resultats dels pacients tant a curt com a llarg termini. En aquest article, es considera de quina manera l'activitat física afecta la progressió de la malaltia des de la perspectiva del metge de família. Es discuteix el paper de la teràpia farmacològica, la importància d'un enfocament holístic i el paper dels metges d'atenció primària en l'avaluació i promoció de l'activitat física.

La complexitat i heterogeneïtat de la MPOC fan que sigui una malaltia difícil de tractar. El fet que els pacients evitin l'activitat, i el posterior deteriorament de la seva capacitat per a realitzar-la, repercuteix encara més en el tractament de la malaltia. Millorar la tolerància del pacient a l'activitat física, augmentar la participació en les activitats diàries i ajudar als pacients a mantenir-se actius són objectius clars del tractament de la MPOC. Això pot requerir un enfocament holístic del tractament, que inclogui programes de rehabilitació pulmonar i psicològica en paral·lel a la teràpia de broncodilatació, per tal d'abordar tant els factors fisiològics com els conductuals.

Els metges d'atenció primària tenen un paper important a l'hora d'optimitzar la teràpia, establir objectius i comunicar als seus pacients la importància de mantenir l'activitat física. A més, un tractament òptim que encari la dispnea, relacionat amb l'activitat física, pot ajudar a prevenir l'espiral d'inactivitat i fer que els pacients tornin a moure's per tal de millorar la seva salut general i el seu pronòstic a llarg termini.

Referència de l'article
Román-Rodríguez M, Kocks JWH. Targeting exertional breathlessness to improve physical activity: the role of primary care. npj Prim Care Respir Med. 1 desembre 2021;31(1). doi: 10.1038/s41533-021-00254-8PubMed PMID: 34504091.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres / Infermeres preparen una persona per a un estudi de diagnòstic d'alteracions respiratòries durant el son / CC BY-NC-ND 2.0]